За підсумками січня вартість житла на первинному ринку Києва залишається стабільною, - експерт

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
kremin

За підсумками січня вартість житла на первинному ринку столиці залишається стабільною.

Про це розповів Михайло Підвисоцький, засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group.

За його даними, в січні у переважній більшості проєктів, що почали зводитися не пізніше грудня 2021 року, цінові коливання не перевищили 0,5-1% залежно від площі та інших технічних характеристик квартир та якості самого житлового комплексу.

Експерт повідомив, що порівняно з груднем 2021, в січні 2022 року скорочення попиту на первинному ринку становить у середньому 20%. На його думку, головними причинами зниження активності потенційних інвесторів у минулому місяці були: 1) тривалий період свят та пов’язані з ним відпустки, 2) висока ймовірність зовнішньої військової агресії проти України, 3) економічні наслідки від зовнішньої напруги, 4) нова хвиля пандемії, 5) скорочення платоспроможного попиту.

“Зазвичай у зимовий “святковий період” активність на первинному ринку в середньому на 10-15% нижча, ніж в інші місяці року. Крім цього, у січні потенційних покупців стримувала нова хвиля пандемії, напружена ситуація на кордонах країни та пов’язана з цим певна економічна непрогнозованість, що спровокувала тимчасовий відтік іноземних капіталів та ослаблення гривні. Безумовно, сформований стан невизначеності вплинув на активність потенційних покупців житла. Саме сукупність цих факторів спричинила тимчасове збільшення відкладеного попиту. Проте якихось кризових явищ на первинному ринку житла не спостерігається”, - наголосив Михайло Підвисоцький.

Експерт розповів, що зниження попиту на первинному ринку, що спостерігається з кінця 2021 року, почасти пов’язане з надто швидкими темпами зростання собівартості будівництва, що змусило девелоперiв збільшити  вартість м2.

“Найбільші компанії, лідери ринку усвідомлюють, що суто “математичне” збільшення цін навіть з об’єктивної причини подорожчання будівельних матеріалів, що не пов’язане з рівнем активності покупців, може мати негативні зворотні наслідки. Тому у найближчий місяць збережеться цінова кон’юнктура на первинному ринку житла”, - резюмував Михайло Підвисоцький.