Реформа містобудування: На черзі запуск прозорої видачі дозвільних документів в громадах

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
ва

Наступним етапом реформи містобудування має стати запуск прозорого механізму видачі дозвільних документів у кожній громаді. Про це заявив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час зустрічі з експертним середовищем у сфері будівництва.

«На загальнодержавному рівні механізм запрацював, і ми фіксуємо значні досягнення в реформуванні містобудівної сфери. Це — перемога кожного, хто працював над концепцією реформи — експертного середовища та представників центральної влади. Наступним етапом має стати запуск прозорого механізму видачі дозвільних документів у кожній громаді, вони мають бути доведені до автоматизму. Органи місцевого самоврядування мають працювати в рамках загальної концепції. Настав той час, коли можна використовувати потенціал будівельної галузі країни на максимум, адже це — двигун української економіки», — наголосив Міністр Олексій Чернишов.

Очільник Мінрегіону відзначив роботу Державної інспекції архітектури та містобудування. Цей орган, який вересні 2021 року замінив Державну архітектурно-будівельну інспекцію, за понад чотири місяці роботи опрацювала понад дві тисячі  дозволів, з них — понад півтори тисячі були схваленими, майже 700 отримали обгрунтовану відмову. Також було опрацьовано майже 1400 заявок на отримання сертифікату, видано — майже 600.

У Міністерстві розвитку громад та територій нагадали, що реформа містобудівної галузі базується на трьох основних принципах — децентралізації, цифровізації та відповідальності.