У Києві планують заборону на прибудову та зміну форми балконів історичних будинків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Kyivrada

У Києві планують заборонити прибудову, зміну форми вікон і балконів, а також установку кондиціонерів на фасадах об’єктів культурної спадщини. Про це повідомила пресслужба Київської міської держадміністрації з посиланням на профільного заступника столичного Володимира Прокопіва.

«Це допоможе відновити естетичний вигляд історичних будинків, розміщених у центральному історичному ареалі міста Києва, які були понівечені балконами та кондиціонерами», – зазначив Володимир Прокопів, який ініціював відповідний проєкт рішення.

Зокрема, під заборону потраплять розміщення систем кондиціонування повітря, якщо вони псують архітектурний вигляд історичної будівлі. Також не допускатиметься утеплення та скління наявних балконів і лоджій, їхня добудова, розширення тощо. Окрім того, неможливим буде розширення наявних віконних і балконних прорізів, зміна форм і кольорів віконних рам і балконних дверей.

«Власникам таких «надбудов» даватиметься рік на демонтаж. Опісля виконавчий орган буде виписувати штраф, і «Київблагоустрій» повертатиме будівлі історичний вигляд», – повідомив Володимир Прокопів.

За його словами, над відповідним документом майже два роки працювали фахівці, урбаністи та громадські активісти.

«Це стане першим кроком у приведенні історичного центру та історичних будівель до ладу», – наголосив заступник столичного голови.

Документ уже підтримали профільні комісії Київради, також його мають розглянути на пленарному засіданні міської ради.