Ринок житла в окупованому Донецьку практично «вмер»

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
doneck

В окупованому Донецьку на ринку житла практично немає ніякого руху. Власники намагаються продати квартири, але купівельна спроможність практично на нулі. Про це повідомляє видання «Новое время».

На тлі одиничних угод із продажу житла, вражає обсяг пропозицій, що збільшується в прогресії. Люди намагаються збути з рук будь-яку ціну придбані ще до "ДНР" активи.

«Новое время» наводить приклад квартири, яка в 2013 році на ринку житла коштувала $55 тис. Наразі її вже рік намагаються дистанційно продати. Найбільше, що за цей рік за неї запропонували - $10 тис. з умовою розстрочки на 1 рік.

Втім, як стверджують ріелтори, що моніторять ситуацію, у більшості покупців і такої суми немає. Попит начебто є, його формують жителі прифронтових територій, які прагнуть втекти від обстрілу, але грошей у них немає.

Типова ціна на однокімнатну квартиру в центрі Донецька - $5-7 тис. Багато квартир в Петровському районі міста, де раніше йшли постійні обстріли, виставлені на продаж вже рік і два. Власники їх кинули і поїхали, намагаючись тепер продати житло.

На ресурсі безкоштовних оголошень olx двокімнатні в стані "заходь і живи" починаються від $20 тис. Але перспектив продати, зі слів самих донеччан, практично немає. Такої суми ні в банку, ні під матрацом вже давно ні в кого в Донецьку не залишилося, та в найближчі світлі перспективи ніхто не вірить.

Середня зарплата в перерахунку на гривні 2-2,5 тис в місяць. Хто міг, давно виїхав або в Україні, або в Росії.

Не сприяє продажам і обстріли наближених районів, а також сусідство з неадекватними "військовими" з їх чисто рейдерськими захопленнями чужих квартир. «Новое время» наводить приклад двокімнатної квартири в Пролетарському районі Донецьку, в якій самовільно без дозволу хазяїна оселилися члени терористичного угрупування.

Одиничні угоди купівлі-продажу якщо і здійснюються, то на території, підконтрольній Україні.