Вторинний ринок житла Львівщини: у I півріччі ціни знизилися

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри

Lviv-realty


Ціни на вторинному ринку нерухомості Львівської області у першому півріччі поточного року знижувалися практично в усіх основних сегментах. Про це свідчать дані аналітичної служби сервісу оголошень OLX.

У рубриці «Продаж вторинного житла» у Львівській області активно понад 4 тисячі оголошень щодо продажу нерухомості. Традиційно найбільше пропонується однокімнатних і двокімнатних квартир.

Ціни варіюються залежно від класу житла — від найпростішого до преміум-апартаментів. Наприклад, найдоступніша квартира в області — однокімнатна у Дрогобичі — пропонується всього за 8 тис. дол. Найдорожчими виявилися дворівневі апартаменти зі щойно зробленим ремонтом та встановленим каміном, які коштують 350 тис. дол. (~ 8,75 млн. грн).

Ціни на однокімнатні квартири у Львівській області показали в основному значне падіння в гривнях — їхня вартість у регіоні відчутно знизилася. У Бориславі однокімнатні подешевшали на 35%, у Дрогобичі — на 24%, Львові — на 27%, Трускавці — на 11%. Лідером зі зниження вартості однокімнатних квартир став Червоноград, де вони втратили 60% ціни. Слабке подорожчання — на 10% у гривнях — помічено лише у Стрию.

У підсумку середня ціна однокімнатної квартири в гривні в червні 2016 року становила:
Львів — 558,5 тис. грн

Борислав — 213,7 тис. грн


Дрогобич — 366,6 тис. грн


Стрий — 475,4 тис. грн


Трускавець — 624 тис. грн.


Червоноград — 218 тис. грн.


Ціни на двокімнатні квартири у Львівській області також показали відчутне зменшення. Львівські «двійки» у гривнях подешевшали на 23,5%, у Стрию — на 28%, Трускавці — на 29%, Червонограді — на всі 38%. У Дрогобичі вони втратили лише 4,7% вартості, тоді як у Бориславі, навпаки, подорожчали на 31%. У грудні в Червонограді двокімнатні виявилися дешевшими за «одинички». Це пояснюється тим, що ціна квартири залежить від кількості квадратних метрів, а часто площа «одинички» та двокімнатної квартири майже однакова.

Трикімнатні ж квартири в області показали різну динаміку. Найбільший обвал цін — на львівські «трійки» — 50,5%. У Дрогобичі вони подешевшали на 14,5%, у Трускавці — на 5%. Слабке зростання ціни на 4% у гривнях — у Червонограді, у Стрию ж — відчутне подорожчання на 27%, у Бориславі — стрибок на 37,6%. При цьому трикімнатні квартири бувають дешевшими за двокімнатні. Аналітики пояснюють це тим, що на одно- і двокімнатні, як правило, найвищий попит, тоді як квартири більшого розміру наразі стали неліквідними на ринку нерухомості.