Ціни на вторинному ринку житла Тернопільщини у I півріччі мали різноспрямований рух

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Ternopil-realtyЦіни на вторинному ринку нерухомості Тернопільської області у першому півріччі поточного року мали різноспрямований рух в залежності від населеного пункту та площі квартир. Про це свідчать дані аналітичної служби сервісу оголошень OLX.

У рубриці «Продаж вторинного житла» на Тернопільщині активно понад півтисячі оголошень щодо продажу нерухомості. Традиційно найбільше пропонується однокімнатних та двокімнатних квартир.

Розкид цін показує варіанти від найбільш простих до апартаментів преміум-класу. Наприклад, найдоступніша квартира в області — однокімнатна у Монастирську — пропонується всього за 8000 дол. Найдорожчими виявилися чотирикімнатні апартаменти у старовинному будинку вартістю 120 тис. дол. (~3 млн грн).

Ціни на однокімнатні квартири у Тернопільській області показали незначні коливання. Наприклад, у Тернополі «одинички» у гривнях втратили 1,4%, у Чорткові — додали 3,6%.

Середня ціна «одинички» у гривні в червні 2016 становила:
Тернопіль — 506 тис. грн.

Борщів — 374 тис. грн.

Кременець — 353 тис. грн.

Теребовля — 362 тис. грн.

Чортків — 423,5 тис. грн.

Водночас ціни на двокімнатні квартири у Тернопільській області знизилися у Кременці — на 14% у гривнях, у Чорткові — на 0,2%. Тернопільські двокімнатні подорожчали на 35% — до 908 тис. грн, у Теребовлі — на 33% до 624 тис. грн. У Борщеві середня вартість двокімнатної становила 873 тис. грн, у Підволочиську — 349 тис. грн. Дані за півріччя показують, що «двійки» можуть бути дешевшими за «одинички». Це пояснюється тим, що ціна квартири залежить від кількості квадратних метрів, а часто площа «одинички» та двокімнатної квартири майже однакова.

Трикімнатні ж квартири у Тернополі подорожчали на 25% — до 988 тис. грн, у Чорткові — на 7% до 1,1 млн грн, у Теребовлі ціни на них знизилися на 4% — до 786 тис. грн. Кременецькі також здешевшали — на 14% до 686 тис. грн. У Підволочиську трикімнатна квартира коштує близько 708,6 тис. грн. У Борщеві трикімнатні виявилися дешевшими за «двійки» — у середньому 823 тис. грн. Аналітики пояснюють це тим, що на одно- і двокімнатні, як правило, найвищий попит, тоді як квартири більшого розміру наразі стали неліквідними на ринку нерухомості.