Верховна Рада дозволила приватизацію приміщень у гуртожитках їх мешканцям

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
VRU

Верховна Рада України прийняла Закон, що передбачає можливість приватизації житла в гуртожитках громадянами, які проживають і зареєстровані в них більше п'яти років. За прийняття Законопроекту №1076 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» з пропозиціями, внесеними раніше Президентом України, проголосували 256 депутатів.

Відповідно до прийнятого Закону, громадяни та члени їх сімей отримують право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади. Також, передбачається, що гуртожитки, які перебувають у державній власності, можуть без компенсації передаватися у власність територіальних громад. Крім того, гуртожитки, включені до статутних капіталів товариств, можуть передаватися у власність територіальних громад як на безоплатній основі, так і з компенсацією за згодою власника.

Як зазначив співавтор прийнятого Закону, Народний депутат України Ігор Васюник, головними умовами для приватизації житлових приміщень у гуртожитках повинні бути відсутність власного житла, законність підстав на проживання в гуртожитку і тривале (понад 5 років) проживання в них.

Заступник голови парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович звернув увагу на те, що приватизувати житло можна буде через органи місцевого самоврядування.

«Право приватизації поширюється на тих, хто стоїть в черзі на житло, не має власного житла, має або мав трудові відносини з підприємством, що надали житло, має договір оренди. Цим законопроектом надається право приватизувати житло тим людям, які зареєстровані в гуртожитках більше п'яти років, шляхом безкоштовної приватизації житлових і нежитлових приміщень в гуртожитках, в яких вони проживають», - зазначив Андрій Шинькович.