За три роки окупації обсяг введення житла в Криму впав в 3,4 рази

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Krym-dom

Після окупації Криму Росією в 2014 році обсяги введення нового житла на півострові впали в 3,4 рази. Якщо в 2013 році в Криму було введено 963,8 тис. кв. м житлової нерухомості, то за підсумками 2014-го вже 634,2 тис. кв. м, а під кінець 2015-го лише 250 тис. кв. м. Про це повідомляє видання РБК з посиланням на дані ріелторської компанії «Бест-Новобуд».

Падіння обсягів введення зберігалося до середини минулого року (96 тис. кв. м за підсумками першого кварталу), до грудня цей показник збільшився до 285 тис. кв. м. Середній обсяг пропозиції на ринку новобудов Криму, за оцінками ріелторів, зберігається на рівні 10 тис. квартир. В основному нові житлові комплекси будуються у великих містах і на Південному узбережжі Криму. При цьому темпи продажів нерівномірні - від однієї до 20 квартир на місяць в залежності від проекту, йдеться в матеріалах компанії.

На думку ріелторів, на розвиток кримського ринку нерухомості впливає ціла низка негативних чинників, головні з яких - слабо розвинений ринок іпотечного кредитування, санкції, відсутність у деяких забудовників повного пакета дозвільної документації та складнощі у реєстрації прав власності.

«Забудовники зіткнулися з проблемою переоформлення дозвільної документації на будівництво за стандартами РФ, в результаті чого були зсунуті терміни здачі ряду об'єктів, що принесло додаткові збитки інвесторам. Також в ряді випадків спостерігалися перебої з поставками будматеріалів і складнощі з підведенням комунікацій. Крім того, після ревізії ряду проектів і документації на них будівництво значної кількості об'єктів було припинено, а по частині з них винесено рішення про знесення», - пояснює голова ради директорів «Бест-Новобуд» Ірина Доброхотова.

Як повідомляє РБК, за 11 місяців 2016 року кримські банки видали 1,3 млрд руб. іпотеки, що становить всього 0,3% від потреби населення.