Обсяги будівництва за 1 квартал збільшилися майже на 20% і зростатимуть далі

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
21Будівельні підприємства України у першому кварталі 2017 року збільшили обсяги виконаних робіт порівняно з аналогічним періодом минулого року на 19,4% та досягли рівня 14,2 мільярда гривень. Про це свідчать дані, оприлюднені Державною службою статистики України.

За даними Держстату, обсяги робіт із зведення будівель у січні–березні цього року збільшилися на 24,4% і досягли рівня 8,18 мільярда гривень. Зокрема, роботи з будівництва житлових будинків збільшилися на 23,4%, до 4,6 мільярда гривень, а з будівництва нежитлових будівель – на 25,8%, до 3,56 мільярда гривень.

Роботи з будівництва інженерних споруд у вказаному періоді збільшилися на 13,2%, та досягли рівня 5,99 мільярда гривень.

Відповідно до інформації Держстату, роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння у 1 кварталі склали 82,8% загального обсягу робіт. При цьому, роботи по капітальному та поточному ремонту склали 8,5% і 8,7% відповідно.

Як раніше повідомляв портал «МЕтри», згідно з даними Держстату у січні 2017 року порівняно з груднем 2016 року обсяги будівництва виявилися нижчими на 69,6%. Зокрема, обсяги робіт у будівництві будівель впали на 66,5%, а у будівництві інженерних споруд падіння порівняно с попереднім місяцем склало 72,9%.

Втім, як зазначають експерти будівельного ринку, зимові місяці традиційно є періодом певного спаду. Зокрема, як зазначив заступник директора з економічних питань будівельної компанії «АЛП-БУД» Сергій Гірченко, найбільший сезонний спад активності на будівельному ринку спостерігається у січні – місяці, насиченому днями, коли несприятливі погодні умови співпадають із тривалими різдвяними та новорічними святами. У такі дні будівельні роботи практично не ведуться. Але це не єдиний фактор спаду.

«В зимовий період вартість робіт суттєво зростає, тому більшість компаній-забудовників, з метою мінімізації своїх витрат, під час реалізації проектів віддають перевагу організаційним питанням: отримання дозвільної документації, адаптація проектної документації, підготовчі роботи, розрахунки бюджету, підготовка та проведення тендерів... Все це дозволить достатньо швидко приступити до активної фази будівництва з приходом тепла.  Така тактика більшості гравців будівельного ринку і обумовлює зимове затишшя. Але з настанням тепла обсяги будівництва лише збільшуються. Якихось передумов для зміни тренду у найближчій перспективі не спостерігається. Тож, попереду на будівельну галузь чекає щонайменше декілька місяців стабільного зростання» - зауважив експерт.

bud-roboty