Москвичів примусово виселятимуть з радянських будинків в рамках реновації житлового фонду

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Mackvakva

Державна Дума Російської Федерації прийняла в третьому читанні резонансний закон про реновацію житлового фонду Москви, який передбачає знесення, так званих, хрущовок і переселення їх жителів в нові будинки.

Відповідно до прийнятого закону в столиці РФ будуть знесені декілька тисяч будинків радянського періоду споруди. Таким чином, під реновацію потраплять будинки "першого періоду індустріального домобудівництва" та інші подібні своєю конструкції будинки з кількістю поверхів не більше дев'яти. До будинків цього типу віднесли будинки, спроектовані в 1957 - 1968 роках і побудовані з використанням типових стін і перекриттів.

Власників квартир в будинках, які потрапили під реновацію, в разі їх незгоди, будуть примусово переселяти. При цьому, оскаржити в суді таке переселення москвичі не зможуть.

На заміну старого житла москвичам планується надання рівнозначних квартир (з не меншою житловою площею та кількістю кімнат). Буде також надано можливість збільшити надану площу, доплативши за додаткові метри, або навіть за додаткову кімнату. Особливого вибору місця розташування такого житла мати вони не будуть. Єдиним заспокоєнням буде тільки те, що переїзд буде здійснений в рамках того ж району, де до цього проживали «відселенці». При певних умовах нове житло може бути надано за межами району, але в межах адміністративного округу.

Втім, замість нових квартир москвичі за бажанням можуть отримати грошову компенсацію.

Про розробку програми реновації житлового фонду Москви вперше було оголошено на початку 2017 року на зустрічі президента РФ Володимира Путіна з мером міста Сергієм Собяніним. Для її реалізації в Держдуму РФ був внесений відповідний законопроект, який до 9 червня вже був прийнятий у другому читанні, а 14 червня Державна Дума прийняла даний законопроект в третьому (остаточному) читанні.

Спочатку в програму передбачалося включити 25 млн. кв. м. п'ятиповерхових хрущовок, тобто майже 8 тис. будинків, де проживає близько 1,6 млн. чоловік.

Коли буде офіційно опублікований повний список будинків, що буде знесено, поки не відомо. Швидше за все, це станеться після схвалення закону в Раді Федерації Росії і підписання президентом РФ.

Як відзначають російські експерти ринку нерухомості, щойно ухвалений законопроект був неоднозначно сприйнятий як в російському суспільстві, так і в середовищі фахівців права. Уже на етапі обговорення законопроект викликав численні протести городян. Досить спірним закон вважають і з точки зору російського законодавства. Втім, саме бурхливе обговорення проекту цього закону призвело до того, що він зазнав значних змін вже на етапі прийняття.

Так, фахівець московського ринку нерухомості Тетяна Левченко вказує на те, що багато положень Закону про реновації житлового фонду Москви від самого початку суперечать російському законодавству.

«Не дивлячись на те, що Закон про реновацію житлового фонду Москви був значно відкоректований законодавцем в кращу сторону, багато його положень як і раніше вступають в протиріччя з Житловим та Цивільним кодексами, а також Конституцією РФ», - зазначає експерт.

За словами Тетяни Левченко ряд питань, які виникнуть в майбутньому в процесі реалізації програми реновації, залишаються неврегульованими. Наприклад, законом не передбачено компенсацію витрат, пов'язаних з облаштуванням нового житла. Незважаючи на те, що плановані до переселення квартири будуть з «комфортним ремонтом», даний ремонт, виконаний силами забудовника, буде типовий і не відображати індивідуальні побажання громадян, які вже одного разу зазнали значних витрат на якісний ремонт і вбудовані меблі в квартирах, які тепер підлягають знесенню. Також за дужками залишилися побутові питання, про які ніхто із законодавців не турбувався. Такі як необхідність прикріплення до нових поліклінік, переведення дітей в інші дитячі сади та школи.

Також, на думку експертів викликає безліч питань і порядок визначення переліку житлових будинків, які потрапили під реновацію житлового фонду Москви, який буде залежати від підведення підсумків голосування жителів планованих до зносу будинків, оскільки система голосування різними способами з можливістю зміни жителями свого рішення може привести до колізій.