Українці взялися купувати нерухомість у Польщі

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Warszawa

У минулому році українці придбали у Польщі понад 64 тисячі квадратних метрів нерухомості, що майже удвічі більше, ніж попереднього року. Про це повідомила газета Експрес з посиланням на польське міністерство внутрішніх справ і адміністрації.

Для порівняння видання наводить дані, за якими німці у 2016-му році придбали 40,2 тис. кв. м нерухомості, італійці - 10,4 тис. кв. м. Якщо припустити, що середня площа помешкання - 50 кв. м, то громадяни України у 2016 році стали власниками майже 1200 польських квартир!

Газета наводить слова представника Польського консорціуму нерухомості Юрія Сорбата, який пояснює таке явище великою кількістю українців що мешкають у Польщі. Адже, за різними даними, у Польщі сьогодні працює вже 1 - 1,25 мільйона українців. Наші бізнесмени активно реєструють там свій бізнес. Щорічно збільшується й число студентів з України.

Юрій Сорбат зазначив, що для придбання житла у Польщі достатньо мати біометричний паспорт, паспорт з візою (або посвідкою на проживання) і гроші.

«Якщо нерухомість міститься у прикордонній зоні Польщі або за нею закріплена земельна ділянка - іноземець повинен отримати спеціальний дозвіл міністра внутрішніх справ. Але є тут і винятки. Дозвіл міністерства не потрібен, якщо іноземець проживає у Польщі не менш як п'ять років від дати отримання "карти побиту". Або ж, якщо він перебуває у шлюбі з громадянином Польщі і проживає принаймні два роки в країні, а придбана нерухомість буде спільною власністю подружжя. Також дозвіл міністра не знадобиться, якщо іноземець є громадянином або підприємцем країн - сторін договору про Європейську економічну зону чи країн Швейцарської Конфедерації», - сказав експерт.

Ціни на польську нерухомість залежать від місцевості, площі та місця розташування. Наприклад, у Гданську середня вартість квадратного метра на вторинному ринку в першому кварталі цього року, за даними Національного банку Польщі, була на рівні 5786 злотих (1360 євро), у Любліні - 4656 злотих (1094 євро), у Лодзі - 3509 злотих (824 євро), у Варшаві - вже 7300 злотих (1715 євро) за квадратний метр. Більшість квартир та офісних приміщень іноземці зазвичай купують у Варшаві. Також дуже популярні Краків, Вроцлав, Познань та Гданськ.