У Польщі почався новий етап урядової програми «Житло плюс»

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Польський-міністр-інфраструктури-будівництва

У Польщі з вересня 2017 року розпочався черговий етап реалізації урядової програми «Житло плюс». Про це польському радіо повідомив Міністр інфраструктури і будівництва Польщі Анджей Адамчик.

Урядова програма «Житло плюс», що стартувала в кінці минулого року, передбачає будівництво квартир, які можна недорого орендувати, а також викуповувати шляхом внесення щомісячної плати.

Як зазначив Анджей Адамчик, житлове будівництво за програмою «Житло плюс» призначене, перш за все, тим, хто не може отримати кредит в банку на покупку будинку або квартири. З 11 вересня почав діяти Національний ресурс нерухомості. Його метою є отримання повної інформації про землі Державної скарбниці, які можна використовувати для реалізації програми.

Польське законодавство передбачає кілька варіантів реалізації будівництва житлових будинків з квартирами, які будуть здаватися в оренду з можливістю подальшого викупу.

В рамках одного з варіантів підприємцям зі сфери нерухомості, в тому числі девелоперам, пропонується взяти участь в тендері на покупку прав вічного користування землею. У тендері будуть визначені умови, зокрема про те, що квартири в побудованих будинках будуть призначені для знімання з подальшим переходом у власність наймачів.

При цьому, в побудованих будинках будуть і вільні площі, які девелопер зможе використовувати в комерційних цілях, що означає для нього прибуток. Саме цей прибуток буде компенсувати можливі втрати від недоплат, адже квартири здаватимуться в оренду.

Польський міністр звернув увагу на те, що девелопер заплатить лише частину вартості отриманої для будівництва землі. Цю вартість визначить фахівець з оцінки нерухомості. А далі просто буде сплачувати нормальну ставку за вічне користування.

Міністр інфраструктури і будівництва також пояснив, що буде, якщо хто-небудь з наймачів захоче відмовитися від участі в програмі «Житло плюс» через роки. Зокрема, що буде з вкладеними з метою придбання квартири грошима.

«У такій ситуації квартиронаймач, який прийняв рішення відмовитися від подальшої участі в програмі, має право отримати повернення заплачених в рамках викупу коштів. Хотів би звернути увагу, що ми також передбачили ситуацію, коли він може виявитися в скрутному матеріальному становищі, через що, наприклад, не зможе оплатити комунальні послуги. У таких випадках необхідна сума буде взята з так званого зібраного капіталу. У разі ж звільнення квартири, від якої квартиронаймач відмовиться, право зайняти її матимуть категорії громадян, які відповідають певним критеріям. Це буде пов'язано також з місцем розташування квартири і попитом на локальному ринку», - зазначив Анджей Адамчик.

Нагадаємо, польська урядова програма «Житло плюс» стартувала в грудні 2016 року. В рамках програми реєстрація учасників передбачена з 2017 року, перші з яких зможуть отримати ключі від квартири вже в 2019 році.