Нова концепція законопроекту про реконструкцію застарілого житла передбачає переселення його мешканців

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
круг-стіл111

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України презентували концепцію законопроекту, який суттєво змінить чинний Закон України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Концепція передбачає, зокрема, переселення громадян, які мешкають у будинках, що потребують реконструкції. Можливо, буде змінено діючу норму про обов'язкову згоду 100% мешканців багатоквартирних будинків на їх реконструкцію.

На початку круглого столу щодо реконструкції застарілого житлового фонду заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе зазначив, що переселення мешканців будинків, що потребують реконструкції чи знесення, має відбуватись з обов’язковим врахування інтересів таких громадян.

«Діючий закон, який був прийнятий ще у 2006 році, виявився неефективним і на практиці не зміг масово вирішити проблему реконструкції застарілого житла в Україні. Тому Мінрегіон ініціював розробку змін на основі діючого закону, який дозволить нарешті розпочати цей довготривалий процес на практиці. Найголовніше, щоб новий законопроект враховував інтереси мешканців і максимально передбачав запобігання можливих ризиків для населення. Це першочергові параметри», - сказав заступник міністра.

Лев Парцхаладзе пояснив, що проживаючим в таких будинках громадянам повинні бути запропоновані поліпшені житлові умови для переїзду: новий будинок, збільшення площі квартири, ремонт. У першу чергу, людям потрібно надати всі умови для переселення, а вже потім реконструювати старе житло.

У той же час заступник міністра звернув увагу на можливу зміну норми про обов'язкову згоду 100% мешканців, яка є у діючому законі, практично унеможливлює переселення. «Незгода всього одного мешканця робить реконструкцію неможливою», - підкреслив він.

У Мінрегіоні нагадали, що за даними статистики, на сьогодні житловий фонд в Україні складає близько 1 млрд квадратних метрів житла, майже половина з якого – застаріле житло. За оцінками експертів, близько 75 млн. квадратних метрів застарілого житла в Україні є непридатним для проживання, так як знаходиться у аварійному стані. У Києві такого житла близько 9 млн квадратних метрів.