Обсяги іпотеки в Україні залишаються незначними попри швидке зростання

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
NBU

Обсяг нових іпотечних кредитів, наданих українцям, у січні – вересні 2017 року становив 963 млн грн. Хоча це на 54% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року, але такі обсяги не можуть суттєво вплинути на попит. Про це йдеться в аналітичному звіті Національного банку України.

Нацбанк констатує поступове зниження іпотечних ставок. Зараз вони становлять від 19% у гривні, якщо не брати до уваги партнерські програми банків із забудовниками.

«Імовірно, відсоток за іпотекою зменшуватиметься й надалі, але це не призведе до стрімкого розвитку іпотечного кредитування, позаяк основні перешкоди для цього лежать в іншій площині. Проблему валютних кредитів, виданих до кризи 2008 року, не вирішено, права кредиторів не захищено належним чином, права соціально вразливих позичальників теж. Відтак у платоспроможних банках понад 90% валютних іпотечних кредитів непрацюючі, понад 30% гривневих ‒ також попри пожвавлення нового кредитування, здебільшого гривневого. Наслідок ‒ коло банків, зацікавлених у іпотеці, не розширюється», - йдеться у звіті.

Аналітики НБУ вважають, що без запровадження законодавчих змін іпотечне кредитування лишатиметься нерозвиненим. Забудовники обов’язково мають це враховувати під час планування своїх проектів.

«У такій ситуації банки повинні надалі консервативно оцінювати кредитоспроможність покупців житла, не знижуючи вимоги до LTV (Loan-to-value ratio, відношення основної суми кредиту до ринкової вартості забезпечення) та DSTI (Debt service-to-income ratio, відношення витрат на обслуговування кредиту до підтвердженого доходу). Також у разі ухвалення рішень про кредитування забудовників фінансовим установам важливо враховувати, що ринок столичного житла вкрай насичений», - зауважують аналітики українського центробанку.