На реалізацію пільгових житлових програм у Держбюджеті-2018 передбачено понад 265 млн. грн.

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Верховна Рада України передбачила на 2018 рік видатки на державну підтримку для будівництва та придбання доступного житла 100 млн. гривень.

Про це йдеться в додатках до Державного бюджету на 2018 рік, оприлюдненому на офіційному сайті ВРУ.

З минулого року додаткові преференції в межах програми доступного житла отримали внутрішні переселенці та ветерани АТО. За цією програмою вони, зокрема, зможуть отримати держпідтримку у вигляді 50% вартості житла.

Також, з Держбюджету-2018 на збільшення статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву з подальшим використанням на реалізацію Держпрограми забезпечення молоді житлом передбачено 30 млн. гривень. Ці, фактично безоплатно отримані від держави кошти, Держмолодьжитло спрямовує на надання молодіжних кредитів за ставкою 14,1%.

На часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво та придбання житла видатки у 2018 році зменшені до рівня 35,4 млн. гривень. Це пояснюється поступовим зменшенням обсягів компенсації кредитних ставок громадянам за договорами в межах програми, що діяла до 2009 року.

Держбюджетом-2018 також передбачене фінансування договорів компенсації за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів, що діяла до 2014 року, у розмірі 55,85 млн гривень.

Крім того, в Держбюджеті цього року окремо передбачені і видатки на утримання Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, які складають 6,85 млн гривень.

На фоні міських програм, що реалізовує Держмолодьжитло, обділеними виглядають сільські мешканці. На пільгове кредитування будівництва та придбання житла на селі за програмою «Власний дім» у Держбюджеті-2018 передбачено лише 37,5 млн. грн. Це кошти, які будуть отримані від повернення раніше виданих кредитів за цією програмою.