У Мінрегіоні констатують брак якісного житла в країні

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DSC_2295

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе впевнений, що в Україні порівняно з іншими країнами будується недостатньо нового житла. Про це він заявив під час програми «До справи» в ефірі телеканалу UA:Перший.

«В Україні будується на одного мешканця в середньому біля 0,15 кв. м житла на рік. Беремо Білорусь - 0,5 кв. м на рік. Беремо Китай, де живе більше півтора мільярда людей, там - 1 кв. м на одну людину в рік будується житла. Про що це свідчить - що житло потрібно людям і його потрібно будувати. Інше питання - це купівельна спроможність громадянина. І тут ми повинні організовувати інструменти, щоб робити житло більш комфортним для придбання», - зазначив Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

За словами Лева Парцхаладзе, у той час, коли іпотечне кредитування в Україні дуже дороге, впровадження державного лізингового житла може стати одним з таких інструментів та позитивних кроків у вирішенні квартирного питання для багатьох українців. Так, Уряд України вже погодив залучення $500 млн кредиту від Китайської національної корпорації генеральних підрядів (CCEC) на реалізацію таких проектів в Україні. Впровадженням державного фінансового лізингу займається Державна іпотечна установа України.

Переваги майбутньої програми:

- відсутність першого внеску та додаткових переплат;

- суттєве спрощення процедур;

- можливість проживання відразу після підписання договору;

- та ж оплата, що і при оренді житла, але яка щомісячно зараховується у загальну вартість квартири.

Крім того, зараз обговорюється можливість введення орендного житла на державному рівні. «Хочемо запровадити орендне житло. У всій Європі від 50 до 70% всього житла - це житло орендне. Там набагато вигідніше орендувати, ніж купувати, адже при купівлі окупність цього житла - 40 років. Крім того, там є додаткові механізми, що стимулюють орендувати. Наприклад, коли підприємство орендує житло для свого співробітника і це входить в його витрати, таким чином це стимулює підприємства орендувати», - розповів заступник міністра.

Зараз Мінрегіон працює над розробкою відповідного законопроекту, який має створити ринок орендного житла та механізми його регулювання.