Експерти: без доступної іпотеки розвитку ринку житлової нерухомості не буде

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
xperts-me3.com.ua

На сьогоднішній день в Україні практично відсутня доступна банківська іпотека, в таких умовах ринок житлової нерухомості не розвиватиметься. Наразі близько 60-70% покупців оформлюють купівлю нової квартири за допомогою розстрочок, або кредитів, які надають їм забудовники. Про це заявили незалежні експерти нерухомості під час прес-конференції «Українська нерухомість в 2018 році. Суперечливі прогнози».

Як зазначив віце-президент ВОО «Ліга експертів України» Андрій Гусельников, сьогодні облікова ставка, встановлена Національним банком України, дорівнює 16%. В таких умовах банківські іпотечні кредити будуть ще дорожчими, а отже недоступними для клієнтів.

Голова ради Експертної Міжгалузевої Асоціації України Анатолій Топал у свою чергу звернув увагу на те, що все більше забудовників для підтримки попиту сьогодні змушені пропонувати власні програми розстрочок та кредитування.

«Якщо на початок 2017 року розстрочку пропонувало не більше 30-35% забудовників, то вже в вересні-жовтні близько 80% будівельних компаній почали пропонувати розстрочки, кредити тощо. За даними, що надають нам забудовники, близько 60-70% потенційних покупців, які прийшли до відділу продажів, оформлюють купівлю за допомогою розстрочок, або кредитування», - наголосив Анатолій Топал.