Трудова еміграція стала проблемою для українських будівельних компаній

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
kaski

Конфедерація будівельників України констатує нову масштабну проблему в країні - трудову еміграцію. З браком кваліфікованих фахівців вже зіткнулися багато українських будівельних компаній. В КБУ наголошують, що будівельники виїжджають на роботу за кордон цілими бригадами, частина з яких залишається там назавжди.

Іноземні компанії активно приймають всіх кадрів з України і, якщо це необхідно, навчають, проводять місячний тренінг, надають житло, допомагають з реєстрацією тощо. Заступник Голови Ради директорів Конфедерації будівельників України, Голова Наглядової ради Корпорації «Альтіс-Холдінг» Олександр Глімбовський зазначає: «За різними оцінками, в Польщі вже налічується більше мільйона зареєстрованих українців, а ще півмільйона (можливо і більше) - перебуває неофіційно. Чеська Республіка планує подвоїти щорічні квоти українських робітників. Це може стати серйозним ризиком як для економічного зростання України, так і для стабільності будівельної галузі в найближчі роки».

Привабливість Польщі для українських робітників зрозуміла: їм виплачується в середньому 3500 злотих (приблизно 1 046 доларів США). Розуміючи загрозу втрати трудового ресурсу, Мінрегіон підвищив орієнтовний розмір кошторисної заробітної плати на 2018 рік порівняно з 2017 роком: «Можливо це стане привабливою умовою для деяких українських будівельників, - коментує Юрій Сербін, Віце-президент Конфедерації будівельників України, - але не вирішить критичну ситуацію з трудовою міграцією, адже в нас немає ні комплексної стратегії, ні цілісної міграційної політики, ні ідей, як зменшити рівень відтоку кадрів з України. Підвищенням заробітної плати на 1000-2000 гривень кваліфікованих робітників не затримаєш. Деякі підприємства змушені збільшувати зарплати співробітникам до 70 відсотків, щоб люди погодилися далі працювати і не їхати за кордон», - зазначив Юрій Сербін.

За словами Юрія Сербіна, трудова міграція є проблемою для всіх країн, що починали працювати з розвиненими економіками. Наприклад, польські будівельники у пошуках вищої зарплати їдуть до Німеччини, литовські – в ту ж Німеччину та Норвегію, а українські – на їх місця в Польщу та Литву: «Щоб якось утримати робочі кадри в країні, потрібно, щоб середня зарплата будівельників була на рівні 15-16 тис. грн., а наші державні та місцеві замовники зрозуміли, що падіння курсу гривні втричі не тільки вдарило по гаманцю громадянина, а збільшило вартість будівельних робіт. Якщо раніше, наприклад, сучасну школу на 1000 місць можливо було побудувати за 100-150 млн. грн., то тепер - це мінімум 500-600 млн. грн.», - каже Віце-президент КБУ Юрій Сербін.

Дефіцит кваліфікованих кадрів будівельних професій на українському ринку праці констатують і представники інших компаній. Зокрема, заступник директора з економічних питань будівельної компанії «АЛП-БУД» Сергій Гірченко підтверджує той факт, що надто повільне зростання рівня заробітних плат в будівництві на фоні обвальної девальвації національної валюти 2014-2016 років та росту цін призвело до стійкої тенденції відтоку кваліфікованих фахівців будівельних професій з країни.

Як раніше повідомляв портал нерухомості «МЕтри», Україна і Ізраїль у 2017 році імплементували міждержавну угоду про працевлаштування в Ізраїлі українських будівельників. Очікується, що тисячі українських працівників будуть тимчасово працевлаштовані в Ізраїлі.