Мінрегіон стане замовником робіт зі стандартизації у будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DSC_2295

Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства схвалив та рекомендував прийняти в першому читанні проект Закону №8149 про внесення змін до статті 9 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Цим законопроектом пропонується передати Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України повноваження щодо замовлення робіт з національної стандартизації за напрямами: будівельні матеріали, будівництва та цивільне будівництво.

Про це порталу «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні на законодавчому рівні не визначено напрямів щодо замовлення робіт зі стандартизації у будівництві для Мінрегіону. Це суттєво звужує можливість впроваджувати сучасні рішення та технології у галузі. З прийняттям нового законопроекту №8149 ми не тільки отримаємо можливість оновлювати національні стандарти, а й зможемо гармонізувати їх у відповідності до Єврокодів, що суттєво підвищить їх якість та розвиток галузі в цілому. Вдячний Комітету за підтримку цих змін і сподіваюсь на їх позитивне схвалення депутатами», - сказав він.

За словами Парцхаладзе, прийняття цього законопроекту також дозволить Мінрегіону виконати низку імплементаційних заходів, що посилять євроінтеграційні процеси в Україні.

Довідково:

З липня 2016 року були припинені повноваження Мінрегіону щодо забезпечення розроблення, затвердження, перегляду, внесення змін і скасування національних стандартів за класами 91 «Будівельні матеріали та будівництво» і 93 «Цивільне будівництво» Українського класифікатора нормативних документів ДК 004:2008.

На сьогодні вказані повноваження реалізує Національний орган стандартизації (НОС), підпорядкований Міністерству економічного розвитку та торгівлі України. Функції НОС виконує державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»).