Колишні високопосадовці закликають припинити будівельний бум у Києві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
макет

Група колишніх державних високопосадовців, депутатів та діячів науки і культури виступили з відкритим зверненням до Президента України Петра Порошенка, Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та Київського голови Віталія Кличка із закликом припинити невгамовне будівництво нового житла в Києві.

«Розвиток міста ніяким чином не враховує життєвих потреб його мешканців і особливостей столичного статусу. Все підпорядковано лише приватним інтересам забудовників, можливостям одержати вигоду окремим бізнесменам та наживу чиновникам, причетним до розпорядження землею у місті, до інших дозвільних, регулюючих та контролюючих функцій, що в сукупності означає корупційно-мафіозну систему», - йдеться у заяві, оприлюдненій у парламентській газеті «Голос України».

На думку діячів, що підписали звернення, Київ розбудовується шаленими темпами, без елементарної логіки містобудування, інколи без здорового глузду. Столиця України стала одним із найнезручніших для проживання міст у Європі. Суцільні транспортні затори, брак парковок, ущільнення забудови, дефіцит шкіл і дитячих садків, скорочення зеленої зони, перевантаженість метро, розбиті дороги і тротуари, фактична відсутність місць для відпочинку у дворах, перетворення їх на платні автостоянки.

Заявники звертають увагу на те, що в Києві та його околицях набудовано більш як 200 тисяч квартир, уже не витребуваних споживачами. У той же час пропускна спроможність і потужність інженерних мереж (в першу чергу, каналізаційна система) може не справитись з додатковим навантаженням від новобудов, що, зрештою, може призвести до екологічної катастрофи.

З огляду на вказане підписанти пропонують, зокрема, припинити нову житлову забудову Києва. Натомість виділити кошти на благоустрій міста, ремонт і реставрацію житла та інших споруд. З новобудов пропонується створити обмінний фонд житла, щоб відселити призначені для заміни «хрущовки» та панельні дев’ятиповерхівки, зорієнтувати можливості забудовників на реконструкцію житлового фонду.

Звернення підписали, зокрема, колишні Прем'єр-міністри Віталій Масол та Вітольд Фокін, екс-спікер Верховної Ради Олександр Мороз, колишній Перший віце-прем’єр міністр Валентин Симоненко; екс-міністри енергетики Іван Плачков і Віталій Скляров, архітектор та екс-нардеп Лариса Скорик, президент Академії Наук Борис Патон, професор медакадемії імені Шупика Анатолій Радзіховський і народна артистка Ніна Матвієнко.