Проектантів і експертні організації позбавлятимуть сертифікатів за порушення норм доступності для людей з інвалідністю

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України запропонувало розробити механізм позбавлення сертифікації проектні, експертні організації та сертифікованих фахівців за порушення норм доступності для людей з інвалідністю при проектуванні і будівництві будівель і споруд.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе під час засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

«Потрібно запровадити статистику порушень норм доступності в Україні. Але, коли  є чисельні порушення, а покарання за це немає, то вони будуть продовжуватися й надалі. Це факт. Тому треба посилювати контролі і, можливо, навіть скасовувати сертифікацію тих спеціалістів, що такі порушення допускають. Мова йде і про експертні організації, які проводять експертизу проектної документації на будівництво, і про проектантів, які її розробляють», - сказав заступник міністра.

За словами Лева Парцхаладзе, Мінрегіон також планує на постійній основі визначати рейтинги доступності регіонів, розробивши відповідну методику проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю. «Доки у регіонах немає систематичної роботи у створенні безбар’єрного простору, доти більшість об’єктів залишатиметься недоступними для людей з інвалідністю. Ми хочемо розробити методику проведення моніторингу та оцінки доступності на місцях і відповідно до цього визначати лідерів та аутсайдерів серед регіонів. Це буде додатковий стимул для них», - наголосив заступник міністра.

Крім цього, з 1 липня 2018 року Державною архітектурно-будівельною інспекцією України проводитиметься аудит доступності для маломобільних груп населення об’єктів житлового, громадського призначення та транспортної інфраструктури у регіонах та щоквартальний збір даних щодо виявлених порушень вимог доступності під час розроблення проектної документації та виконання будівельних робіт.

Наразі Мінрегіон працює над розробкою нового ДБН щодо доступності будинків і споруд для маломобільних груп населення, який буде адаптований до європейських стандартів і заснований на європейських вимогах щодо створення безбар’єрного простору.

В лютому Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект № 6536 щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд. Проект закону пропонує підвищити штрафи за порушення законодавства під час планування і забудови територій, у тому числі, щодо створення безбар’єрного простору. Крім того передбачається, що громадські об’єднання людей з інвалідністю будуть здійснювати контроль за дотриманням будівельних норм і стандартів як позаштатні інспектори при органах державного архітектурно-будівельного контролю.