Виробники будматеріалів ініціюють ліквідацію комісій з питань надрокористування в Мінекології та Геослужбі

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Saliy3

Комісії з питань надрокористування в Мінекології та Геослужбі необхідно ліквідувати, як такі, що протидіють та блокують одна одну. З такою ініціативою виступив Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій.

Наявність двох паралельних органів призвели, зокрема, до того, що за І квартал 2018 року із 416 заявок на отримання спецдозволів Мінекологією та Геослужбою повернуто 364, тобто 87,5%. Із 20 тисяч родовищ в Україні наразі розробляється менше 5 тисяч.

Замість двох комісій Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів пропонує утворити одну спільну комісію громадського контролю. Така комісія залучатиметься для розгляду лише спірних або складних питань, щодо яких Міністр екології чи керівники Геослужби, Геоінспекції, Геокадастру виявлять ініціативу порадитись колективно перед прийняттям рішення самостійно.

Спільна комісія розглядатиме скарги та звернення бізнесу і громадських організацій щодо діяльності державних установ. Вона має працювати публічно за участі заявників і громадських організацій.

«Питання ліквідації комісій з питань надрокористування Мінекології та Геослужби підніматиметься 15 червня під час ІІІ Будівельного конгресу України «Надра України – шанс і втрати будівельників». Сьогодні стосунки органів влади та українських виробників будматеріалів, які залежать від видобутку сировини, дійшли вже до критичної межі. Майбутнє нашої будівельної індустрії залежить від того, чи вдасться владі, бізнесу і громадськості спільно визначити пріоритети в регулюванні надрокористування для будівельної галузі», - наголосив Іван Салій.