Верховна Рада спростила отримання громадами відумерлої нерухомості

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
атестація1

Верховна Рада прийняла 20 вересня Закон України, який дозволяє отримувати у власність нерухоме майно, що перебуває в складі відумерлої спадщини, територіальним громадам за місцем знаходження такого майна.

Ухвалення документа дозволяє врегулювати інформаційну взаємодію між Державним реєстром актів цивільного стану громадян, Спадковим реєстром, Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Державним земельним кадастром щодо виявлення нерухомого майна, яке повинно бути визнано відумерлою спадщиною, і повідомляти про це органи місцевого самоврядування.

Закон встановлює обов'язковість оприлюднення в Інтернеті відомостей про судові справи, порушені за заявами про визнання спадщини відумерлою.

При цьому місцеві органи звільняються від сплати судового збору при подачі заяв про визнання спадщини відумерлою.

Автори Закону вважають, що його прийняття дозволить оптимізувати процес виявлення, управління та передачі в комунальну власність земельних ділянок та іншого нерухомого майна у складі відумерлої спадщини, створить основу для істотного збільшення матеріальної і фінансової бази місцевого самоврядування.

Довідково: відумерлим майно може бути визнано в разі відсутності спадкоємців за заповітом, за законом, через усунення їх права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від нього.