В Україні запрацювала нова єдина база даних оцінки нерухомості

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
FDMU

В Україні почала працювати нова єдина база звітів про оцінку та модуль електронного визначення оціночної вартості. Про це повідомила прес-служба Фонду державного майна України.

«На виконання п. 172 Податкового Кодексу України введено в дію нову Єдину базу даних звітів про оцінку - інформаційно-телекомунікаційну систему, до складу якої входять база даних та модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об’єктів оподаткування, внесеної суб’єктом оціночної діяльності)», - йдеться у повідомленні.

У Фонді держмайна впевнені, що застосування електронних майданчиків дасть можливість сформувати реальні ціни на ринку оцінки рухомого та нерухомого майна та виключити зловживання у цій сфері, які набули масштабного характеру.

Станом на 20 липня, за два дні роботи нової Єдиної бази оцінки, до неї внесено майже 300 звітів. 10% звітів, які оцінювачі хотіли внести, відхилено. Причина одна: невідповідність ціни.  Втім, як зазначив в. о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров, оцінювачі мають право звернутися до Фонду державного майна з апеляцією. Протягом 10 днів вони можуть отримати рецензію на ці звіти, і якщо фахівці дадуть позитивну рецензію, то звіт до бази можна буде внести.

«Все це робиться для того, аби покласти край "чорним" угодам з оподатковуваним рухомим чи нерухомим майном, через що держава втрачала щороку до 2 млрд. гривень податків», - наголосив Віталій Трубаров.