Мінрегіон готує новий законопроект щодо реконструкції застарілого житла

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Goloseevo

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України доопрацює новий законопроект щодо реконструкції кварталів застарілого житлового фонду, після чого рекомендуватиме його виносити на розгляд Верховної Ради України.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на круглому столі «Що необхідно, щоб розпочати реконструкцію застарілого житла?», який відбувся 1 серпня за участю фахівців, експертів та громадськості.

«Проектний інститут «ДІПРОМІСТО» підготував першу редакцію законопроекту щодо реконструкції застарілого житла. Але ми хочемо врахувати всі проблемні питання, які хвилюють людей, і які, можливо, не увійшли в першу редакцію. Тому вирішили провести відкрите громадське обговорення, щоб доопрацювати його та доповнити і вже тільки після цього рекомендувати підтримати на Кабміні та виносити у Верховну Раду. Це дуже важливий законопроект, що в майбутньому допоможе значно покращити якість життя людей, які сьогодні знаходяться в достатньо складній ситуації. У першу чергу, він має захистити інтереси таких громадян, убезпечити їх від можливих зловживань та гарантувати комфорт та безпеку при реалізації цієї програми», - сказав заступник міністра.

Лев Парцхаладзе наголосив, що люди, які живуть в застарілих будинках, мають отримати преференції - у вигляді збільшення площі житла чи грошової компенсації, щоб нові квартири надавалися з ремонтом і в тому ж адміністративному районі.

За словами заступника міністра, є 2 потенційних рішення проблеми застарілого житла: це знесення старих будинків з будівництвом нових та проведення реконструкції існуючих. «Щодо знесення – треба чітко визначити умови, при яких це треба робити. Більшість присутніх на круглому столі зазначили, що у більшості випадків треба повністю замінювати всі комунікації мікрорайону - інженерію, каналізацію, водопостачання, електрику, реконструювати інфраструктуру. І краще це робити одразу для всього мікрорайону, а не для одного будинку. Але не усюди можна і необхідно зносити будинки, тому має бути передбачена реконструкція існуючих будинків. Рішення мають прийматися на рівні місцевої влади, а громадяни мають також брати в цьому активну участь, бути зацікавленими», - додав заступник міністра.