У Чехії співставлятимуть вартість нерухомості і доходи платників податків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Praga1

Президент Чехії підписав новий закон, в рамках якого Фінансове управління цієї країни зможе перевіряти вартість майна і задекларовані доходи платників податків. Про це повідомляє SV Development з посиланням на 420on.cz.

Якщо різниця між офіційним доходом і вартістю майна не перевищить 5 млн. крон або € 185 тис., платник податків може бути спокійний. А ось якщо цей поріг перевищено, і будинок або квартира коштують значно більше, ніж задекларовані доходи, то у компетентних органів з'являться додаткові питання.
Власникові доведеться не тільки пояснювати, звідки з'явилися гроші на дорогу нерухомість, а й доплатити в державну казну податок на різницю, включаючи пені в розмірі 50%, донарахованого або 100%, якщо платник податків відмовиться співпрацювати з податковими органами. В уряді вважають, що закон допоможе ефективно розкривати податкові злочини і випадки ухилення від сплати податків.

Якщо платник податків не пред'явить джерела доходів на придбання майна, йому може загрожувати до трьох років в'язниці, не рахуючи фінансового покарання. Раніше за аналогічний злочин було передбачено покарання у вигляді одного року позбавлення волі.

Закон вступить в силу з другого календарного місяця після того, як його опублікують в Збірнику законів.