У Мінрегіоні заявили про блокування через суд нових будівельних норм

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Нові Державні будівельні норми Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» напередодні набуття чинності були заблоковані через суд. Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Ми зіткнулися зі свавільним рейдерством реформ у будівельній галузі, спрямованих на покращення якості життя людей. Зараз відбувається дуже сильний опір тому, щоб найважливіші для всієї України будівельні норми вступили в силу і почали діяти. 1-го вересня вступаєв силу один із ключових ДБН «Планування і забудова територій». Але тільки вчора нам стало відомо, що в окружному адміністративному суді міста Київ зареєстровано декілька позовів від компаній чи фізичних осіб, що направлені на визнання протиправним та недієвим наказу Мінрегіону, що затверджує зазначений ДБН. 27 серпня по одному з позовів суд виніс ухвалу задовільнити заяву про забезпечення позову і зупинити дію цього наказу. Вже є 7 позовів. І я впевнений, що їх буде більше, так як це ніщо інше, як продумана антикампанія проти вступу в силу ДБН»,сказав заступник міністра.

Лев Парцхаладзе наголосив, що даний ДБН є революційним для України і спрямований, у першу чергу, на безпеку і комфорт людей, щоб припинити хаотичну забудову українських міст та зробити їх гармонійними для проживання.

У новому ДБН міститься понад 50 принципово якісних змін для покращення якості життя людей, зокрема введено:

  • обмеження висотності забудови у містах - нове поняття «блакитні лінії»;

  • обмеження забудови у зелених зонах - нове поняття «зелені лінії», які визначають межі ландшафтних та рекреаційних територій, на яких заборонено будівництво;

  • обмеження щільності забудови, яке забороняє її підвищення у декілька разів;

  • обов'язкове будівництво дитячих садків і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту;

  • обов'язкове забезпечення безбар'єрного доступу.


«Ті, хто виступає проти вступу в дію нового ДБН щодо планування і забудови територій, просто хочуть зняти з себе всю відповідальність за формування гармонійного простору із зеленими зонами і всією необхідною для комфорту інфраструктурою. Тому для наших міст і є типовою картина, коли впритул один до одного будуються величезні багатоповерхівки, відсутні зелені зони та благоустрій територій, катастрофічно не вистачає соціальної інфраструктури. Правда на нашому боці! І ми будемо відстоювати нашу правоту», - наголосив Парцхаладзе.

ДБН «Планування і забудова територій» був розроблений на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року. За останній рік активної роботи над новими нормами було проведено понад 80 відкритих круглих столів, де за участю експертів галузі, архітекторів, будівельників, представників місцевих органів влади, більше 70 громадських організацій і активістів обговорювалися ключові питання майбутнього документу.

Разом з тим, новий ДБН «Планування і забудова територій» був узгоджений відповідно до процедур з усіма центральними органами влади та громадськими організаціями, підтриманий місцевими органами влади та громадськістю. Крім цього, відповідно до процедури, документ пройшов незалежну перевірку іншої базової організації.

Після затвердження нового ДБН 23 квітня 2018 року протягом більш ніж 3-х місяців він перебував для ознайомлення на сайті Міністерства, про що було повідомлено у публічному просторі. «За цей час всі позивачі могли ознайомитися з документом, звернутися до нас за роз'ясненнями або з пропозиціями переглянути деякі його положення, скористатися процедурою досудового врегулювання спорів. Але вони навмисне вибрали інший шлях - оскаржити його в суді буквально за кілька днів до вступу документа в силу. Причина? Цей ДБН не дає можливість хаотично, безсистемно, з порушеннями нормативів забудовувати наші міста. Таким чином, абсолютно зрозуміла справжня мета їх дій - не допустити набуття чинності ДБН і якомога довше гальмувати цей процес», - повідомив Парцхаладзе.

Наразі судом прийнято рішення щодо спрощеного розгляду справи без виклику сторін та участі громадськості та преси, що суперечить його суті, так як новий ДБН має важливе соціальне значення, стосується кожного і забезпечує баланс всіх інтересів: громадян, бізнесу і влади.

Крім того, одночасно в окружному адмінсуді Києва розглядалося 2 абсолютно однакових позови від різних осіб з проханням визнати протиправним та недієвим наказ Мінрегіону. При цьому, один суддя задовільнив заяву про забезпечення адміністративного позову, а інший - відмовив у задоволенні заяви.

Мінрегіон вже подав 2 клопотання: про скасування прийнятого запобіжного заходу щодо призупинення дії наказу Мінрегіону, яким був затверджений ДБН, та про розгляд справи у порядку загального розгляду.