Проект Держбюджету-2017: грошей на житлові держпрограми майже немає

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
33

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву наполягає на включенні до Проекту Закону про Державний бюджет України на 2017 рік видатків на державні житлові програми, зокрема, доступного житла та пільгового молодіжного кредитування. Про це заявив перший заступник голови правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, коментуючи проект Закону України про Держбюджет на 2017 рік, який був спрямований на розгляд Верховною Радою України.

"Уже два роки поспіль на житлові програми, які реалізовує Держмолодьжитло, у Держбюджеті не передбачаються кошти. На 2017 рік було спрямовано запит на 1 млрд. грн. на пільгове молодіжне кредитування, а також 1 млрд. грн. на доступне житло. Однак, нажаль, жодна з цих пропозицій не була врахована в проекті Держбюджету на 2017 рік. Хоча ці ініціативи були одноголосно підтримані на профільних комітетах Верховної Ради України. Між тим, цих коштів вистачило б на забезпечення житлом більше ніж 12 тисяч сімей, а крім того дозволило б залучити в будівельну галузь близько 4,5 млрд. грн.", – наголосив Сергій Комнатний.

Проектом Державного бюджету на 2017 рік лише передбачені кошти у сумі 28 млн. грн. на збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла, які мають бути спрямовані на надання пільгових житлових кредитів молодим сім’ям.

Також, проектом Держбюджету на 2017 рік передбачені кошти у сумі 81,102 млн. грн. на виконання зобов’язань за угодами, укладеними відповідно до програми здешевлення вартості пільгових кредитів, а також 61,406 млн. грн. – за угодами, укладеними в рамках програми часткової компенсації банківських кредитів. На укладення нових угод за вказаними програмами коштів не передбачено.

У той же час, за словами Сергія Комнатного, в Україні на сьогодні понад 650 тисяч громадян стоять в черзі на житло, з яких 10 % –  молоді люди, молоді науковці, учасники АТО та інші. Крім того, ще близько 200 тисяч громадян – внутрішніх переселенців, які хотіли б узяти участь у державних житлових програмах, однак складнощі з постановкою на квартирний облік через чинне законодавство не дають цього зробити.

"Звісно суми, запропоновані проектом Держбюджету на наступний рік, не влаштовують сім’ї, які очікують держпідтримки для вирішення болючого для них житлового питання. Кошти, які в міру своїх можливостей передбачають на ці цілі місцеві бюджети, явно недостатні. Тому ми будемо відстоювати необхідність фінансування державних житлових програм з держбюджету", – підкреслив перший заступник голови правління Держмолодьжитла.