З 1-го грудня запрацюють нові будівельні норми щодо теплоізоляції фасадів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
fasad

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України оприлюднило новий ДБН В.2.6-33:2018 «Конструкції зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування», який набуде чинності з 1 грудня поточного року. Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Новий ДБН, зокрема, передбачає впровадження європейських вимог до енергомодернізації фасадів. Завдяки цьому українці зможуть економити до 15% теплової енергії на ресурсах щороку.

«Сьогодні сучасні технології та матеріали для теплоізоляції фасадів дозволяють суттєво заощаджувати на опаленні, особливо в зимовий період. І це успішно використовується у більшості країн Європи та багатьох країнах світу. Ми взяли цей досвід за основу та під час оновлення ДБН щодо фасадної теплоізоляції ми привели у відповідність до європейських вимоги щодо проведення таких заходів. Новий ДБН вже опублікований і вступає в дію з 1 грудня», - сказав заступник міністра.

За словами Лева Парцхаладзе, завдяки проведенню таких заходів українці зможуть заощаджувати до 15% тепла щороку. «Загалом це близько 3 млрд грн економії за умови термомодернізації 3% всіх будівель щороку. І чим більше буде реконструюватися та будуватися таких будинків, тим більше зростатиме економія», - розповів заступник міністра.

Крім того, це також дозволить на 15-20% підвищити строк експлуатації будівель. «Якщо сьогодні приблизний строк експлуатації будівлі складає 100 років, то проведення заходів з теплоізоляції фасадів продовжує їй життя ще до 20 років», - додав Парцхаладзе.

Норми розповсюджуються на проектування конструкцій зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією житлових, громадських і промислових будівель і споруд при новому будівництві, реконструкції та капітальному ремонті (термомодернізації) з урахуванням вимог Технічного регламенту будівельних виробів, будівель і споруд та ДБН В.1.2-11-2008 «Основні вимоги до будівель і споруд. Економія енергії».

Новий ДБН розроблений Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій і вступає в силу з 1 грудня 2018 року.