Скасовано централізований розрахунок кошторисної заробітної плати у будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
kaski

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ внесло зміни до Порядку розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів. Згідно з ним, скасовується регулювання Мінрегіоном розміру кошторисної заробітної плати у будівництві та спрощується процедура складання інвесторської кошторисної документації. Відповідний наказ Мінрегіону від 27.07.2018 №196 набрав чинності 4 вересня 2018 року.

Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«З минулого року ми неодноразово обговорювали можливість скасування практики централізованого розрахунку фіксованої кошторисної заробітної плати та спрощення процедури розрахунку кошторисної документації в рамках децентралізації. І ми це зробили. Такі зміни дозволять визначати справедливу ринкову оплату праці для будівельників, сприятимуть покращенню інвестиційного клімату та дерегуляції в галузі», - сказав заступник міністра.

Відповідно до змін, розмір кошторисної заробітної плати на стадії розроблення проектної документації визначається замовником (інвестором) самостійно, виходячи зі статистичних даних щодо середньомісячної заробітної плати штатних працівників у будівництві та прогнозного індексу споживчих цін.

При складанні ціни пропозиції учасника (підрядника) конкурсних торгів (договірної ціни) розмір кошторисної заробітної плати визначається учасником, виходячи із середньомісячної заробітної плати одного працівника в режимі повної зайнятості, яку учасник планує отримувати на об’єкті будівництва, з урахуванням системи оплати праці, яка встановлена на підприємстві відповідно до Закону України «Про оплату праці».

При взаєморозрахунках за обсяги виконаних будівельних робіт розмір кошторисної заробітної плати визначається, виходячи з розміру, передбаченого у договірній ціні, погодженої із замовником. Уточнення розміру кошторисної заробітної плати здійснюється відповідно до умов договору підряду.

Як раніше повідомляв портал нерухомості «МЕтри», середня заробітна плата в будівельній галузі за рік зросла на 26,6 %, втім, на думку керівників відомих будівельних компаній, цього замало щоби зупинити відтік робочих кадрів з країни.