В Україні запровадили онлайн-платформу проходження дозвільних процедур у будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Zubko-DABI

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко презентував онлайн-платформу проходження дозвільних процедур у будівництві «Прозора ДАБІ».

Онлайн-платформа розроблена з ініціативи Мінрегіону спільно з Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Кожен забудовник, а також інвестор зможе побачити в онлайн-режимі, де знаходиться його документ, в якому стані його розгляд і які рішення були прийняті.

«Система дозволить чітко зрозуміти, на якому рівні відповідальності і саме де знаходиться прийняття рішень, що унеможливлює зловживання. Ми повністю усуваємо процедуру походів забудовників до чиновника і переводимо їх взаємодію в електронну площину. Іншими словами, максимально децентралізуємо функції держархбудконтролю. Онлайн платформа «Прозора ДАБІ» дуже важлива і для людей, які часто виступають проти незаконних забудов. Відтепер вони зможуть побачити, що саме відбувається на їх території і яким чином приймаються рішення», — наголосив Геннадій Зубко.

Як уточнили у ДАБІ, вже на наступний день, після подачі документів, замовник будівництва може знайти в системі ПРОЗОРА ДАБІ вхідний номер та кінцеву дату розгляду поданих документів. Далі у визначені терміни – онлайн дізнатися про результат. У разі відмови у видачі дозволу чи сертифіката в системі відображатиметься перелік зауважень та прізвище посадової особи, що прийняла відповідне рішення.

На першому етапі у системі ПРОЗОРА ДАБІ відображається інформація щодо об’єктів будівництва із значним класом наслідків (відповідальності). Це проекти, реалізація яких має важливе значення для розвитку регіонів та навколо яких виникає найбільше корупційних ризиків. Однак найближчим часом проект охопить і об’єкти із середнім класом наслідків.