З 1 жовтня сміттєпроводи в житлових висотках не обов’язкові

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
smittieprovod

З 1 жовтня 2018 року набули чинності зміни у державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків (Зміна №4 у ДБН В.2.2-15-2005 “Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення”), якими скасовано обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках при їх новому будівництві або реконструкції.

Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“З 1 жовтня сміттєпроводи в багатоповерхівках можна не проектувати - набула чинності відповідна очікувана зміна в ДБН. Тепер ця радянська норма вже не є обов’язковою”, - сказав заступник міністра.

У більшості країн Європи вже давно заборонено проектувати такі сміттєпроводи в багатоповерхівках, адже вони несуть в собі негативні наслідки: антисанітарія в будинках, великий ризик пожеж, неможливість сортування сміття. “Бездумне скидання в сміттєпровід будь-якого сміття - дуже шкідлива звичка. І від неї треба позбавлятися. Тільки тоді в Україні реально запрацює система сортування сміття. Будинки повинні будуватися за більш високими європейськими стандартами, у тому числі, з точки зору екології”, - наголосив Парцхаладзе.

Згідно з новими змінами у ДБН, необхідність влаштування сміттєпроводів в будинках визначатиметься з урахуванням прийнятої у кожному населеному пункті системи поводження з відходами. Сміттєпроводи залишаються обов’язковими тільки в спеціалізованих будинках для людей з інвалідністю та осіб похилого віку.

Крім того, Мінрегіон також унормував можливість проектування систем підземного та вакуумного (пневматичного) збирання сміття, що сприятиме роздільному збору, чистоті та покращенню екологічної ситуації в населених пунктах. Відповідні зміни містяться у новому ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”, який вступив у дію з 1 вересня 2018 року.