На українському ринку іпотеки працює лише 10 банків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Dmitrieva

Наразі в Україні на ринку іпотеки реально працює близько 10 банків. Про це 3 жовтня повідомила заступник голови правління Комерційного банку «Глобус» Олена Дмітрієва під час засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України.

За словами Олени Дмітрієвої, розвитку іпотечного кредитування в Україні заважає висока вартість існуючої ресурсної бази та, як наслідок, високі ставки банків за кредитами (20-25% річних). Також відіграє свою роль відсутність джерел довгострокових ресурсів для фінансування іпотеки. Раз на 4-5 років в країні спостерігаються кризові явища, які призводять до суттєвого зростання вартості ресурсної бази, що в свою чергу призводить до від’ємної процентної маржі за раніше виданими кредитами.

Втім, на іпотечному ринку останніми роками спостерігаються позитивні тенденції.

«У минулому році українськими банками було видано іпотечних кредитів на 1,5 млрд. грн, що в порівнянні з 2016 роком більше на 62%. У 2018 році цей ріст продовжився. У порівнянні з 2017 роком кількість нових кредитів зросла в 3 рази, а сума наданих кредитів майже в чотири рази», - сказала Олена Дмітрієва.

Більшість банків кредитувала купівлю житла громадянами з офіційними доходами до 5 тис. грн. на місяць. Так, у 1 кварталі 2018 року середньозважене співвідношення суми платежу до доходу складав 45%, а 18% обсягу наданих кредитів припадає на позичальників, які витрачають на обслуговування боргу більше 70% офіційного доходу.

Середня сума за іпотечними кредитами у 1 кварталі 2018 року складала 800 тис. грн, або 60% від вартості нерухомості.