Щільність житлової забудови обмежено новими ДБН

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Масив-1024x713

У нових державних будівельних нормах щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»), які вступили в дію з 1 вересня 2018 року, введені граничні показники щільності населення мікрорайону 150-450 осіб/га, які допускається перевищувати в крупних та найкрупніших містах максимально на 20%.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«При плануванні нового мікрорайону показники щільності населення в крупних та найкрупніших містах допускається підвищувати не більше ніж на 20%, тобто до 540 осіб/га, за окремих умов: щоб на території мікрорайону обов’язково розміщувалися підземні автостоянки чи багатоповерхові гаражі, вбудовано-прибудовані дитсадки та створювалися озеленені відкриті тераси у житлових та громадських будинках», - написав він.

За його словами, раніше максимальна щільність населення визначалась на рівні 450 люд/га, але за наявності певного обгрунтування вона могла перевищуватись в декілька разів.

«Хто як хотів, так і обґрунтував таку необхідність. У результаті у деяких районах наших міст щільність населення сягала 2000 людей/га. Ми не можемо допустити таке підвищення щільності доти, доки на місцях не буде розроблена актуальна комплексна містобудівна документація: це генеральні плани населених пунктів, детальні плани територій та зонінг», - підкреслив Парцхаладзе.

Величина збільшення щільності визначається містобудівним розрахунком потреб у площі території мікрорайону.

У разі розміщення нових житлових будинків на земельних ділянках в існуючих мікрорайонах при проведенні розрахунків граничної щільності населення слід враховувати населення, що мешкає в існуючих житлових будинках та новобудовах, рівень їх забезпечення об’єктами благоустрію відповідно до цих норм, наявність об’єктів повсякденного обслуговування в межах відповідного мікрорайону, а також розмір земельних ділянок, визначених під нове будівництво, забезпечуючи при цьому дотримання містобудівних, санітарних норм та протипожежних вимог.

Показники щільності багатоквартирного житлового фонду на території мікрорайону (кварталу) визначаються за таким розрахунком:

щільність