У внутрішньодворових територіях тепер обов'язкові наскрізні проїзди для спецтехніки

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
pozhgega

У нових державних будівельних нормах щодо планування і забудови територій, які вступили в дію 1 вересня 2018 року, удосконалено вимоги до проїзду пожежної та іншої спецтехніки до внутрішньодворових територій мікрорайонів. Так, у нових житлових будинках від 9 поверхів та громадських будинках від 5 поверхів необхідно проектувати проїзди з усіх сторін, а для будинків меншої поверховості їх можна передбачати з однієї поздовжньої сторони.

Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

“У нових нормах, які вже вступили в дію з 1 вересня, передбачено, що до великих житлових та громадських будинків мають бути обов’язково передбачені наскрізні проїзди для спеціальної техніки, наприклад, пожежної або швидкої. Це необхідно для надання своєчасної допомоги у разі надзвичайної ситуації. Адже безпека людей - це пріоритет №1”, - сказав заступник міністра.

Згідно з ДБН, для пожежних авто має бути передбачений проїзд шириною не менше 3,5 м або смуги шириною не менше 6 м, які повинні бути розраховані на відповідні навантаження від пожежного автомобіля.

При терасній забудові необхідно передбачати проїзди для пожежних машин, які мають з’єднуватися зовнішніми сходами - пішохідними доріжками. При цьому, відстань між проїздами і зовнішніми сходами має бути не більше ніж 100 м.

У зонах садибної забудови передбачаються односмугові проїзди з шириною 3,5 м та двосмугові з шириною 5,5 м. Крім цього, на односмугових проїздах мають передбачатися роз’їзди.

Лев Парцхаладзе додав, що ситуації, коли всередині житлових кварталів хаотично припарковані індивідуальні автомобілі, є неприпустимими, адже через це може блокуватися в’їзд іншого транспорту, у тому числі, спеціальної техніки. Згідно з новим ДБН, при проектуванні кварталів з периметральною забудовою не допускається організація місць постійного та тимчасового зберігання засобів автотранспорту на відкритих автостоянках всередині кварталу. Вони мають розташовуватися з боку вулиць чи проїздів або у підземних чи багатоповерхових автостоянках.