Новий Законопроект дає можливість зареєструватись будь-кому у чужій квартирі без відома власника

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
атестація1

На розгляд Верховної Ради найближчим часом може бути подано Законопроект "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", який дає можливість зареєструватись будь кому у чужій квартирі без відома власника. Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив голова кваліфікаційної ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України Анатолій Топал.

Читайте також: Згода всіх жителів старих будинків на проведення реконструкції може стати не обов’язковою

За словами Анатолія Топала, відповідно до цієї законодавчої ініціативи кожен зможе зареєструватись в будь-якій квартирі, надавши органу реєстрації лише Декларацію. Без обґрунтування права проживання та згоди власника житла. «Власникові про це повідомлять потім, можливо. І якщо власник не згодний, то… ні, він не може «скасувати реєстрацію», а може ініціювати перевірку даних, вказаних у Декларації, а відповідний держорган за результатами перевірки скасує реєстрацію», - зазначає експерт.

Законопроектом передбачено, що реєстрація місця проживання не є підставою набуття будь-яких прав на житло та інше майно, що знаходяться за адресою зареєстрованого. Не є вона й приводом для будь-яких зобов’язань та нарахувань. Також, вона не є і приводом для користування житлом. Ця ініціатива має полегшити процедуру реєстрації, привести цю процедуру до міжнародних стандартів. Втім, на думку експерта, ризики для власників житла все одно існують.

«Ані колектори (подав декларацію, зареєструвався, поки повідомили власнику, набрав кредитів і втік. А потім до власника чергу з колекторів вибудовується і пресинг починається), ані комунальники (нарахування плати за кількістю зареєстрованих за відсутності лічильників), ані відділи субсидій (необхідно подавати інформацію про кількість і статус зареєстрованих) нічого про це знати не будуть. І питання зі зняттям неповнолітніх автоматично не вийде вирішити. Адже у нас чиновник керується в своїй діяльності не Конституцією, а посадовою інструкцією», - наголошує Анатолій Топал.

Якщо ініціатива пройде, то вже з 1 січня 2020 року, на думку експерта, українців можуть очікувати цікаві події, пов'язані з появою нових осіб в їх квартирах.