У Чорногорії за рік новобудови подешевшали на 10,2%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Chernogoria

У другому кварталі 2016 року середня вартість квадратного метра нового житла в балканській країні склала € 1050. Про це повідомив SV Development з посиланням на агентство Статистичне відомство Чорногорії.

Основним рушієм економіки країни є туризм. Посилаючись на інформацію Global Property Guide в повідомленні SV Development наводяться дані, що з 2011 по 2015 рік туристичний сектор в Чорногорії ріс в середньому на 6,4% щорічно. За 2015 рік число відвідувань Чорногорії мандрівниками збільшилася на 12,9%. Тільки за перші півроку 2016- го цей показник зріс на 3,8% в річному численні. Проте, підйом туристичного сектора поки не сприяє відновленню цін на нерухомість.

SV Development наводить також дані CBRE Montenegro про те, що прибережні зони Будви і Бечічі за останні 5 років стали свідками розвитку багатьох будівельних проектів, включаючи багатоквартирні будинки. У Будві розташована найдорожча нерухомість Чорногорії. Середня вартість «квадрата» у другому кварталі 2016- го тут склала € 1500. Але і тут в річному обчисленні ціни впали на 6,1%, в основному через слабкий попит росіян. У Подгориці середня вартість житла впала в річному численні на 3% до € 1070, в Нікшичі - на 2% до € 570.

Водночас купівельна активність залишається високою. У 2015 році продажі нерухомості в Чорногорії збільшилися на 9,5% в порівнянні з роком раніше. Причому 84% всіх угод за цей період було укладено в столиці.

Очікується, що іноземний попит на місцеве житло в найближчі роки зросте ще більше. Цьому сприятиме і запуск нових декількох авіарейсів в Чорногорію з Брюсселя, Мілана, Барселони, Лондона, Осло і Стокгольма.