Введення об’єктів будівництва без облаштованого безбар’єрного простору для людей з інвалідністю заборонять

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
pandus

Верховна Рада України 4 грудня прийняла у першому читанні законопроект №7370 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», який пропонує ввести заборону на прийняття в експлуатацію новозбудованих об’єктів житлово-комунального та громадського призначення, якщо в них не облаштовані засоби доступності.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе щодо цього законопроекту зазначив: “«НІ» відсутності засобів доступності в прийнятих в експлуатацію об'єктах будівництва! Тільки що Верховна Рада в першому читанні підтримала важливий законопроект №7370, який пропонує заборонити введення в експлуатацію новозбудованих житлових будинків та громадських об’єктів без облаштування безбар’єрного простору”.

Даний законопроект також направлений на спрощення облаштування засобів доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Так, з його прийняттям пандус або інші спеціальні засоби доступності можуть встановлюватися без оформлення документів на право власності  чи користування земельною ділянкою.

Крім цього, серед низки інших законопроектів щодо захисту прав людей з інвалідністю депутати також в першому читанні підтримали законопроект №7486 про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в колісних кріслах. Він дозволить законодавчо захистити право осіб з інвалідністю, що рухаються в кріслах колісних, а також інших представників маломобільних груп населення на безпечний рух.

Крім того, 3 грудня у Мінрегіоні під головуванням Президента України Петра Порошенка відбулася Всеукраїнська нарада зі створення безперешкодного середовища, на якій було презентовано нові державні будівельні норми щодо доступності - ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”. Документ був затверджений 30 листопада Мінрегіоном, найближчим часом буде опублікований та вступить в силу орієнтовно навесні 2019 року. “У ньому наведені всі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності, а також конкретні візуальні приклади, як це потрібно робити. Він стосується всіх груп людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: літніх людей, вагітних жінок, батьків з маленькими дітьми”, - підкреслив заступник міністра.