Відкриті парковки всередині невеликих житлових кварталів заборонені

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
avto

Організовувати відкриті автостоянки всередині невеликих житлових кварталів до 3 га заборонено новими державними будівельними нормами щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”), які набули чинності у вересні цього року. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

На думку заступника міністра, це сприятиме підвищенню безпеки та комфорту жителів, які там мешкають.

“Хаотично запарковані автомобілями квартали - це реальність багатьох українських міст. Окрім того, що це дуже псує їх зовнішній вигляд та загороджує місця для прогулянок та відпочинку жителів, це також несе великі ризики небезпеки. Адже у випадку надзвичайної ситуації повз запарковані авто не зможе проїхати спеціальна техніка: пожежна чи швидка допомога. Тому в нових нормах проектувати в таких кварталах паркомісця заборонено. Мова йде саме про малогабаритні квартали із периметральною забудовою, коли житлові та громадські будівлі розміщуються суцільно вздовж вулиць і проїздів”, - зазначив Лев Парцхаладзе.

Так, згідно з ДБН, постійні та тимчасові (гостьові) паркомісця у таких кварталах повинні розташовуватися з боку вулиць чи проїздів або у підземних чи багатоповерхових автостоянках. В’їзд всередину кварталу дозволяється лише автомобілям швидкої допомоги, пожежній та іншій спецтехніці.

Також у новому ДБН удосконалено вимоги до безпечного проектування внутрішньодворових територій, а саме до проїзду спеціальної техніки у двір. Так, у нових житлових будинках від 9 поверхів та громадських будинках від 5 поверхів необхідно проектувати проїзди з усіх сторін, а для будинків меншої поверховості їх можна передбачати з однієї поздовжньої сторони.

Практика будівництва вільних від машин кварталів є розповсюдженою у багатьох країнах Європи та світу. Зокрема, у Австрії, Німеччині, Фінляндії. Крім цього, для забезпечення жителів необхідними паркомісцями, Уряд Німеччини, наприклад, ввів жорсткі штрафи за незбудовані машиномісця при будівництві багатоквартирних будинків.