В Україні вводять норму використання світловодів для природного освітлення приміщень

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1

В Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України №11/2018 був опублікований новий ДБН В.2.5-28:2018 “Природне і штучне освітлення”, який, зокрема, ввів норму використання світловодів у якості природного освітлення при енергозберігаючому будівництві та в приміщеннях, де немає вікон, денного освітлення або можливості проводити електрику.

“Сьогодні використання таких сучасних рішень як світловоди - це, в першу чергу, мінімізація більшості витрат на освітлення. До того ж, деякі світловоди дозволяють взагалі не використовувати електрику, адже не тільки передають світло вдень, а й накопичують його для застосування ввечері. У багатьох країнах Європи та світу ці енергоощадні технології використовуються всюди: від домашніх будинків, офісів до шкіл, дитсадків, лікарень і приміщень військового призначення. І тепер, коли це унормовано у наших ДБН, сподіваюсь така практика більш широко буде розповсюджуватиметься і в Україні”, - сказав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Новий ДБН, в якому міститься ця норма, вступить в дію з 28 лютого 2019 року.

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть не лише економії на енерговитратах, а і підвищенню комфорту в приміщеннях за рахунок освітлення природним способом.

Згідно з ДБН, для освітлення природним світлом приміщень, що не мають зовнішніх огороджень, а також зон приміщень, віддалених від світлопрорізів, рекомендується застосовувати світловоди.

Їх можна проектувати у приміщеннях, де:

- немає можливості забезпечити належний рівень природного освітлення іншим способом (виробничі та інші приміщення);

- відсутнє денне освітлення, а проектування вікон неможливе (підвальні приміщення, закриті коридори, приміщення без зовнішніх стін тощо);

- є значна недостатність денного світла або немає можливості провести електрику;

- при енергозберігаючому та іншому будівництві.