У 2019 році з держбюджету спрямують 1 млрд грн на будівництво сучасних медамбулаторій у сільській місцевості

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

У державному бюджеті на наступний рік закладено 1 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Розпорядником цих коштів є Мінрегіон. Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Будівництво нових сучасних медамбулаторій у сільській місцевості та підвищення якості надання первинних медичних послуг - завдання, яке було поставлене Президентом Петром Порошенком і в наступному році ми продовжуватимемо його реалізацію. У бюджеті на 2019-й рік передбачено 1 млрд грн субвенції, який буде спрямовано на реформу сільської медицини”, - сказав Лев Парцхаладзе.

У 2017-2018 роках на реформу сільської медицини було виділено 5 млрд грн. Ці кошти спрямовуються на будівництво нових сучасних медамбулаторій у сільській місцевості та закупівлю автомобілів для лікарів. Всього планується побудувати 516 медамбулаторій і зараз вже майже всі області розпочали будівництво нових закладів. Перші 3 сучасні амбулаторії вже відкрито у Кіровоградській області. Лідерами окрім неї також є Луганська, Рівненська, Дніпропетровська та Миколаївська області.

Парцхаладзе підкреслив важливість реалізації вищезазначених змін. “Сьогодні якість надання первинної медичної допомоги у сільській місцевості в жахливому стані і люди, які там проживають, а це близько 30% всього населення України, дуже очікують змін у цій сфері. Адже переважна більшість старих приміщень знаходяться в незадовільному стані - не мають водопостачання, туалетів, повсюду грибок, з яким марно боротися. Не можна, щоб медичні заклади існували в такому стані. Це вкрай потрібно змінювати”, - підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, 23 листопада 2018 року Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №9000 про державний бюджет на 2019 рік. 7 грудня Закон підписано Президентом Петром Порошенком. Він вступить в дію з 1 січня 2019 року.