В Україні унормовано проектування систем підземного та вакуумного збору сміття

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1(2)

З 1 вересня 2018 року вступили в дію нові державні будівельні норми щодо містобудування, якими внесено низку змін щодо організації системи збору побутових відходів у населених пунктах. Відтак, унормовано проектування систем підземного та вакуумного (пневматичного) збирання сміття, що сприятиме роздільному збору, чистоті та покращенню екологічної ситуації в населених пунктах.

На це звернув увагу заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе

“Сьогодні в Україні дуже важливо використовувати більш сучасні рішення і технології для збору сміття в населених пунктах. Адже ця проблема з кожним роком стає все гострішою. Тому у новому містобудівному ДБН було унормовано це питання та впроваджено використання систем підземного та вакуумного збору сміття. Такі системи успішно діють у багатьох країнах Європи, зокрема, у Швеції, Австрії, Норвегії, і тепер, маю надію, будуть все більше розповсюджуватися у нас”, - зазначив Лев Парцхаладзе.

За його словами, це сприятиме покращенню екологічного стану та зовнішнього вигляду наших міст.

Підземний спосіб збору сміття являє собою більш безпечний, гігієнічний та естетичний метод збирання відходів в населених пунктах, що сприяє їх роздільному збору.

Вакуумний (або пневматичний) спосіб збирання побутових відходів стосується житлових будинків і є цивілізованою заміною сміттєпроводів.

Згідно з ДБН, відстань від вікон житлових та громадських будинків, на якій можуть проектуватися майданчики наземного способу збирання сміття, повинна складати не менше 20 м, для підземного та вакуумного – відповідно до містобудівних та технічних умов. При цьому, планувальний модуль підземного та вакуумного способу може збільшувати об’єм накопичення побутових відходів до 5-10 м3 відповідно, якщо це не суперечить технічним умовам.

Місця збирання побутових відходів на житлових територіях слід розташовувати не з підвітряного боку, не на протягах, а з забезпеченням норм аерації території. Крім цього, вони повинні бути обладнані для можливості прийому небезпечних відходів (хімічні джерела струму, побутові акумулятори тощо).

Нагадаємо, 1 жовтня 2018 року набули чинності зміни у державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків, якими скасовано обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках при їх новому будівництві або реконструкції.