Для участі у державних житлових програмах онлайн можна подати тільки заявку

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Громадяни України можуть подати онлайн заявку на сайті Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву для отримання держпідтримки в рамках програми «Доступне житло» та житлового кредиту зі статутного капіталу установи.

Така інформація оприлюднена на офіційному сайті Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

У той же час, як пояснюють консультанти регіональних управлінь фонду, для укладання відповідних угод все одно необхідно фізична присутність учасників житлових програм.

Читайте також: На реалізацію пільгових житлових програм у Держбюджеті-2019 передбачено понад 256 млн. грн.

При цьому у фонді звертають увагу на відмінності програм і умов участі в них.

Так, в рамках програми «Доступне житло» для громадян, які потребують поліпшення житлових умов, держпідтримка надається в розмірі 30% від вартості житла. Для сімей учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб така допомога становитиме вже 50%.

Також, необхідно брати до уваги, що держпідтримка надається на обмежену площу житла (21 кв. М на кожного члена сім'ї + 10,5 кв м на сім'ю, але не більше фактичної). Крім того, вона розраховується, виходячи з вартості квадратного метра житла, яка не повинна перевищувати граничну вартість, визначену спеціальним порядком.

Перед оформленням заяви кандидата на отримання кредиту необхідно перевірити, чи належить він до категорій громадян, які мають право на державну підтримку.

Так, програмою «Доступне житло» можуть скористатися громадяни (сім'ї):
- перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
- які протягом останніх 3 років не мали житлової площі у власності (без урахування житла, що знаходиться на тимчасово окупованій території);
- які мають у власності житлоплоща не більше 13,65 кв м (без урахування житла, що знаходиться на тимчасово окупованій території);
- середньомісячний грошовий дохід + дохід членів сім'ї на 1 особу не перевищує 3-кратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.

У той же час, як стало відомо порталу нерухомості «МЕтри», введення додаткових пільг для сімей учасників бойових дій АТО і внутрішніх переселенців викликало певний ажіотаж серед потенційних одержувачів держпідтримки. Але коштів для задоволення всього попиту, що виник серед даної категорії громадян, явно недостатньо. Зокрема, в 2019 році на програму «Доступне житло» в держбюджеті передбачено лише 100 млн. Грн. Тому, якщо ви не учасник АТО і не внутрішній переселенець, то ваші шанси на отримання навіть 30% держпідтримки різко падають. Принаймні в цьому році, оскільки пріоритет на участь у програмі доступного житла надано зазначеним двом категоріям громадян.

Дещо інша ситуація спостерігається з пільговим молодіжним кредитуванням за рахунок статутного капіталу Держмолодьжітла. У Держбюджеті-2019 на збільшення статутного капіталу цієї установи передбачено тільки 29 млн. Гривень. Але ці, фактично безоплатно отримані від держави кошти, Держмолодьжітло направляє на надання молодіжних кредитів за ставкою, яка за станом на 1 січня 2019 складає 18%.

За такими процентами поки практично неможливо отримати іпотечний кредит в банківських установах, а й пільгової її назвати важко. Тому, через невеликий попит, шанси на отримання такого кредиту різко зростають.

Право на отримання житлового кредиту зі статутного капіталу Держмолодьжітла мають молоді сім'ї та одинокі молоді громадяни:

- у віці до 35 років включно (кожного з членів молодої сім'ї - чоловіка і дружини);
- перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, або в яких відсутня в власності житло, або мають у власності житлоплощу не більше 13,65 м2 (без урахування житла, що знаходиться на тимчасово окупованій території);
- залишок середньомісячного доходу сім'ї (громадянина) за умови сплати щомісячного платежу по кредиту не менше за 3-кратний прожитковий мінімум на кожного працюючого члена сім'ї.

Процес онлайн подачі документів на участь у житлових програмах, які зараз реалізує Держмолодьжітло складається з наступних кроків:

- завантаження бланків анкети і заяви з сайту регіонального управління;
- заповнення бланків та створення електронної копії;
- уявлення документів до регіонального управління Держмолодьжітла.

На цьому онлайн сервіс установи закінчується. У разі позитивного рішення для подальшого оформлення участі в житлових програмах (зокрема, для укладання відповідних договорів) необхідно фізична присутність кандидатів.