На реалізацію пільгових житлових програм у Держбюджеті-2019 передбачено понад 256 млн. грн.

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Верховна Рада України передбачила у 2019 році видатки на реалізацію житлових програм понад 256 млн. грн. Втім далеко не всі вони підуть на надання держпідтримки тим, хто потребує поліпшення житлових умов. Про це йдеться в додатках до Державного бюджету на 2019 рік, оприлюдненому на офіційному сайті Верховної Ради.

Зокрема, на державну підтримку для будівництва та придбання доступного житла цього року з Держбюджету буде спрямовано 100 млн. гривень.

З минулого року в межах цієї програми почали надавати додаткові преференції внутрішнім переселенцям та ветеранам АТО. За цією програмою вони, зокрема, зможуть отримати держпідтримку у вигляді 50% вартості житла.

Читайте також: Ринок житлової нерухомості – 2019: що рік прийдешній нам готує

Також, з Держбюджету-2019 на збільшення статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву з подальшим використанням на реалізацію Держпрограми забезпечення молоді житлом передбачено 29 млн. гривень. Ці, фактично безоплатно отримані від держави кошти, Держмолодьжитло спрямовує на надання молодіжних кредитів за ставкою, яка станом на 1 січня 2019 року становить 18%.

Ще 2 млн. грн. з Держбюджету-2019 буде спрямовано на пільгове житлове кредитування науково-педагогічних та педагогічних працівників.

На часткову компенсацію відсоткової ставки житлових кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам видатки у 2019 році зменшені до рівня 27 млн. гривень. Це пояснюється поступовим зменшенням обсягів компенсації кредитних ставок громадянам за договорами в межах програми, що діяла до 2009 року.

Держбюджетом-2019 також передбачене фінансування договорів компенсації за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів, що діяла до 2014 року. У цьому році фінансування цієї програми також зменшили до розміру 50,4 млн гривень, оскільки частину наданих кредитних коштів вже повернуто позичальниками.

Крім того, в Держбюджеті цього року окремо передбачені і видатки на утримання Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, які складають 6,85 млн гривень.

На фоні міських програм, що реалізовує Держмолодьжитло, обділеними виглядають сільські мешканці. На пільгове кредитування індивідуального будівництва та придбання житла на селі у Держбюджеті-2019 передбачено лише 41 млн. грн. Це кошти, які будуть отримані від повернення раніше виданих кредитів за даною програмою.