В Україні вже 67% інформації про містобудівну документацію знаходиться у вільному доступі

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
gromady

Станом на початок 2019 року в Україні близько 67% інформації про містобудівну документацію знаходиться у вільному доступі. Про це повідомила керівник сектору «Будівництво»  BRDO Олена Шуляк під час Конференції «Просторове планування. Як будуть розвиватися міста?».

Учасники конференції погодились з тим, що це непоганий результат. Втім на думку багатьох учасників заходу цього ще не достатньо - у відкритому доступі  повинні бути всі чинні містобудівні документації.

 «На сьогоднішній день, на 100% на єдиний державний веб-ресурс  pmap.minregion.gov.ua/  записи внесли: Вінницька, Волинська, Рівненська, Запорізька, Одеська, Дніпропетровська та Сумська області.  А от Хмельницька, Чернівецька, АР Крим та Львівська області часу на занесення інформації так і не знайшли, тож, ще є над чим працювати», - підкреслила Олена Шуляк.

Також, Олена Шуляк зазначила, що на єдиному державному веб-ресурсі pmap.minregion.gov.ua/  працюють 24 регіони України та м.Київ, зареєстровано 370 користувачів ресурсу  та внесено записів по 20 тисячам адміністративно-територіальних одиниць про містобудівну документацію.

Під час конференції було наведено приклади, коли проблематика наявності чи відсутності просторового планування вплинула на розвиток громад і міст. Зокрема, летовища в м.Ужгород, яке не може повноцінно функціонувати через те, що прилеглі земельні ділянки віддані під житлову та комерційну забудову. Не оминули й просторове планування Київської області. Зокрема, згадали про випадок коли в одному із сіл області, а саме селищі Бузова, бійцям АТО були виділені земельні ділянки, які фактично непридатні для освоєння, бо вони виділені всупереч проекту окружної дороги навколо міста Києва.

«Рік тому ми започаткували портал, який дозволяє моніторити такі речі. Варто зазначити, що Київська область сьогодні  більш активно працює в цьому напрямку і вже внесла дані на 78%. Але ще є над чим працювати», - резюмувала Олена Шуляк.