В будівництві посилили відповідальність експертних організацій

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DSC_2292

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України посилило відповідальність експертних організацій. Відтак тепер за неякісну підготовку та надання експертних звітів вони можуть бути позбавлені свого статусу. Відповідні зміни затверджені наказом Мінрегіону від 31.10.2018 № 288.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Експертиза грає дуже важливу роль на стадії проектування і будівництва об’єктів. І саме від її якості у багато чому залежить безпека майбутніх будівель. Щоб підвищити якість розроблення проектної документації, сьогодні вкрай необхідно підвищувати професіоналізм експертів і їх відповідальність у наданні експертних звітів. Для цього ми вдосконалили критерії, яким мають відповідати такі організації. Тепер за неякісну підготовку і надання експертних звітів вони можуть позбавлятися свого статусу. Відповідні перевірки будуть проводитися представниками Держархбудінспекції, які будуть інформувати Мінрегіон про її результати для прийняття відповідних рішень”, - сказав Лев Парцхаладзе.

За словами Парцхаладзе, це також сприятиме мінімізації можливих корупційних ризиків.

Згідно з наказом, одним із головних критеріїв, яким мають відповідати експертні організації, є дотримання законодавства у сфері містобудівної діяльності, ДБН, стандартів та інших нормативних актів при підготовці та наданні експертних звітів. Відповідно до цього критерію Держархбудінспекція здійснюватиме перевірки експертних організацій щодо дотримання цих вимог у наданих ними звітах.

Наказ набрав чинності 21 грудня 2018 року.