В Україні почала діяти норма щодо використання світловодів для природного освітлення приміщень

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1

З 28 лютого 2019 року вступив в дію оновлений ДБН щодо природного та штучного освітлення (ДБН В.2.5-28:2018 “Природне і штучне освітлення”), який унормував використання світловодів у якості природного освітлення приміщень при енергозберігаючому будівництві та в приміщеннях, де немає вікон, денного освітлення або можливості проводити електрику. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Лев Парцхаладзе

“Сьогодні світловоди - це дієвий вихід із ситуацій, коли ті чи інші приміщення потрібно забезпечити необхідною кількістю природного денного світла. І це успішно працює за кордоном. За допомогою світловодів проводять світло у шкільні класи, лікарні, офісні кабінети, а також склади та важливі приміщення військового призначення. Така практика почала вперше використовуватися ще в Давньому Єгипті для освітлення пірамід і досі не втрачає актуальності, адже це просто, зручно і що не менш важливо, дозволяє витрачати мінімум коштів на освітлення. Тепер використання такого рішення унормовано і в наших ДБН і я сподіваюсь, що завдяки цьому набуде широкого розповсюдження”, - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

За словами Лева Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть не лише економії на енерговитратах, а і підвищенню комфорту в приміщеннях за рахунок освітлення природним способом.
Крім цього, конструкції деяких світловодів дозволяють взагалі не використовувати електрику, адже не тільки передають світло вдень, а й накопичують його для застосування ввечері.

Згідно з ДБН, для освітлення природним світлом приміщень, що не мають зовнішніх огороджень, а також зон приміщень, віддалених від світлопрорізів, рекомендується застосовувати світловоди. Їх можна проектувати у приміщеннях, де:

- немає можливості забезпечити належний рівень природного освітлення іншим способом (виробничі та інші приміщення);
- відсутнє денне освітлення, а проектування вікон неможливе (підвальні приміщення, закриті коридори, приміщення без зовнішніх стін тощо);
- є значна недостатність денного світла або немає можливості провести електрику;
- при енергозберігаючому та іншому будівництві.