У Києві зафіксовано чергове протистояння забудовника та місцевих активістів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
garmatna

У Києві почалося чергове протистояння між громадськістю і забудовником. На цей раз в Солом'янському районі столиці на вул. Гарматній, 35/2, де планується будівництво ТРЦ.

Як повідомляє видання СтройОбзор, активна фаза протистояння почалася з приїздом будівельної техніки на спірну ділянку, яка знаходиться поруч з церквою і кладовищем.

«Важкий день видався. Було все, крани, спецтехніка, спроби зламати паркан церкви, особи в чорних комбінезонах, загрози, поліція і слідча група. Завдяки спільним зусиллям і божої підтримки, сьогодні територію відстояли», - пише місцева активістка Лідія Гончаренко на своїй сторінці в Facebook.

Громадські організації «Барви життя», «Національні дружини», «Варта Києва», священнослужителі та місцеві жителі звернулися до мера Києва Віталія Кличка, а також до його заступника В'ячеслава Непопа з проханням втрутитися в ситуацію. Поблизу планується зведення торгово-розважального центру, під будівництво якого забудовником крім ділянки, який знаходиться у нього в оренді, «прихоплюється» ще й територія церкви Іоанна Хрестителя. До того ж, ці будівельні роботи ведуться прямо на витяжках бомбосховища, що також не може бути допустимим. «Крім цього, будівництво ТРЦ ведеться прямо під вікнами житлових будинків - з їх мешканцями будівельні роботи тут ніяк не узгоджувалися», - наголошується в зверненні активістів до представників столичної влади.

Місцеві жителі також зафіксували незаконну вирубку дерев - близько 20-ти - які росли поза територією, відданої під будівництво ТРЦ, однак, мабуть, заважали під'їздах до неї будівельної техніки. Люди, які здійснили вирубку, не змогли надати на це жодних дозвільних документів.

У виданні зазначають, що земельну ділянку, площею 0,1456 га, на вул. Гарматній, 35/2 у Солом'янському районі Києва (кадастровий номер: +8000000000: 69: 006: 0030) рішенням Київради № 862/1523 було передано ТОВ «ФОК-СІГМА» в оренду на 5 років «для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного центру з підземним паркінгом» ще 13 березня 2008 року.

У липні 2013 року на вимогу прокуратури Солом'янського району Києва, яка через Господарський суд, намагалася повернути ділянку в комунальну власність міста, Департамент земельних ресурсів КМДА зробив висновок, що орендовану ділянку досі не використовують за своїм цільовим призначенням - на ный не ведеться ніяких будівельних робіт. Крім того, в КМДА повідомили, що «ФОК-СІГМА» не вносить орендної плати за користування землею.

Проте, 5 жовтня 2017 року Київрада оновила з компанією договір оренди на цю земельну ділянку. Тепер його термін дії - до 5 жовтня 2022 року.

Незаконність такого рішення намагався оскаржити в Господарському суді Києва керівник місцевої прокуратури №9. В ході судових засідань прокурор наполягав на тому, що товариством не було виконано умови договору і вимоги закону, які б дозволяли йому претендувати на відновлення дії договору оренди землі на новий строк, зокрема, товариство тривалий час мало заборгованість по сплаті орендних платежів, орендар не використовував земельну ділянку за цільовим призначенням протягом 9 років, забудова земельної ділянки не була завершена в певний термін. Також прокурор зазначив, що угоду №321 від 5 жовтня 2017 року про поновлення договору оренди між Київрадою і «ФОК-СІГМА» було укладено вже після закінчення призначеного на його відновлення терміну.

Однак, 6 листопада 2018 року своїм рішенням Господарський суд відмовив керівнику місцевої прокуратури в його позовних вимогах в повній мірі. Але в свою чергу рішення у цій справі скасував Північний апеляційний господарський суд і направив документ назад до Госпсуду.

Тепер знову йдуть судові засідання щодо законності передачі в оренду ділянки на Гарматній.