Висотним будівлям підвищать вимоги до енергоефективності

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1

У проекті нових державних будівельних норм щодо проектування висотних будинків пропонується ввести норму щодо проектування висоток з класом енергоефективності не нижче “В” відповідно до європейського законодавства. Це дозволить до 40% економити на енергоресурсах. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Сьогодні у чинних нормах щодо проектування висотних будинків містяться застарілі вимоги до їх енергоефективності і розрахунки здійснюються не за європейською системою енергозбереження. Через це енерговитрати на утримання таких будинків часто не контролюються. Тому під час розроблення нового ДБН ми хочемо повністю переглянути і оновити вимоги, щоб всі висотні будівлі в Україні, як і інші споруди, проектувалися енергоефективними за всіма сучасними технологіями як у Європі”, - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що 23 липня 2018 року вступив в дію новий закон щодо енергоефективності будівель, який впровадив європейські вимоги до енергозбереження, ввівши класи енергоефективності будівель від A до G.

Відтак, згідно з проектом нового ДБН, теплотехнічні показники висотних будинків визначаються відповідно до класу енергетичної ефективності не нижче В згідно з ДБН В.2.6-31. 2016 “Теплова ізоляція будівель”.

При цьому, системи внутрішнього теплопостачання висотних будинків необхідно ділити на зони по висоті будинку. Системи теплопостачання та опалення необхідно передбачати окремими для приміщень, розташованих у межах одного протипожежного відсіку. Для вбудованих приміщень необхідно передбачати окрему систему опалення.