Оновлені санітарні правила забудови забороняють нове будівництво за рахунок парків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
krany2-1024x734

З 7 березня, набули чинності зміни Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджені наказом № 952 Міністерства охорони здоров'я ще в травні 2018 року. Нові правила, зокрема, забороняють нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та реставрацію об'єктів за рахунок території парків, водних акваторій тощо.

Відповідно до документу територія санітарно-захисної зони не повинна розглядатися як резерв нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту об'єктів підприємства і розширення заселеної території.

Розміри санітарно-захисних зон для нових видів виробництв, підприємств та інших виробничих об'єктів з новими технологіями, а також зміна цих зон затверджуються Головою Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів на підставі результатів державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідних матеріалів.

Прибережна захисна смуга уздовж морів, морських заток і лиманів входить у зону санітарної охорони моря і може використовуватися лише для будівництва військових та інших оборонних об'єктів, об'єктів "зеленої енергетики", об'єктів постачання, розподілу, транспортування енергії, а також санаторіїв, дитячих оздоровчих таборів і інших лікувально-оздоровчих закладів з обов'язковим централізованим водопостачанням і каналізацією, гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд.

У межах пляжної зони прибережних захисних смуг забороняється будівництво будь-яких споруд, крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних.
Санітарно-захисні зони каналізаційних очисних споруд продуктивністю понад 280 тис. куб. м. на добу встановлюються на підставі розрахунків розсіювання газів з неприємним запахом, розташування об'єктів, рози вітрів та інших факторів, але не менше ніж 500 м.

Довідково: Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів включають основні гігієнічні вимоги до планування і забудову як нових, так і існуючих міських і сільських поселень України, їх санітарного упорядкування та оздоровлення.